Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα παγκοσμίως, η Fairphone δημιούργησε ένα smartphone το οποίο οι ιδιοκτήτες μπορούν να επισκευάσουν μόνοι τους. Τι κάνει την τεχνολογία του τόσο βιώσιμη;
«Αυτή είναι η κάμερα του τηλεφώνου μου», λέει ο Bas van Abel, κρατώντας ένα μικρό, τετράγωνο εξάρτημα ψηλά. Μόλις το έβγαλε από το smartphone του, χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό κατσαβίδι.
Τα παραπάνω διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του BBC FUTURE.
«Υπάρχουν συνολικά οκτώ εξαρτήματα που μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν», λέει, καθώς αποσυναρμολογεί σχολαστικά ολόκληρο το smartphone του, τοποθετώντας την κάμερα δίπλα στην μπαταρία του τηλεφώνου, τη θύρα USB, την οθόνη και το μεγάφωνό του.
Ο Van Abel είναι ο συνιδρυτής της ολλανδικής κοινωνικής επιχείρησης Fairphone, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει «το πιο βιώσιμο smartphone στον κόσμο». Αλλά με ένα σύνθετο προϊόν που περιέχει σπάνια μέταλλα και εξαρτήματα από όλο τον κόσμο, πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα smartphone;
Ιδρυθεισα στο Άμστερνταμ, η Fairphone κατασκευάζει smartphones Android τα οποία μπορούν εύκολα να ανταλλάσσονται, να προσαρμοστούν και να επισκευάζονται από τους κατόχους τους. Επιτρέποντας και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επισκευάσουν τα τηλέφωνά τους, αντί να τα πετάξουν μόλις σπάσει ένα εξάρτημα, η Fairphone ελπίζει να συμβάλει στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων στον κόσμο. Εκτιμάται ότι 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ζυγίζοντας περισσότερο από όλα τα εμπορικά αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις το 20% αυτών των απορριμμάτων ανακυκλώνεται.
Το βουνό των ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ζήτηση για φορητές συσκευές και smartphone. Μέχρι το 2050, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών απορριμμάτων θα υπερδιπλασιαστεί σε 120 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Το 2022 πετάχτηκαν 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, εκτιμά η βελγική μη κερδοσκοπική οργάνωση The WEEE Forum, που αναλύει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα τηλέφωνά τους κάθε 18 μήνες κατά μέσο όρο, καθώς κυκλοφορούν νέα μοντέλα με αναβαθμισμένες λειτουργίες. Οι περισσότερες συσκευές έρχονται πλέον ως σφραγισμένες μονάδες που είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό να επισκευαστούν ή ακόμη και να παράγουν μηνύματα σφάλματος εάν επιδιορθωθούν τα κατεστραμμένα εξαρτήματα.
Η Fairphone θέλει να σπάσει αυτή την τάση πουλώντας τηλέφωνα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.