Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP29 στις 11-22 Νοεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, η οποία προβλέπει τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους 1,5ο C. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που δεν γνωρίζει σύνορα και πλήττει όλο και περισσότερο τις ανθρώπινες ζωές και τα μέσα διαβίωσης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Βόπκε Χούκστρα, Επίτροπος αρμόδιος για την κλιματική δράση, θα ηγηθεί και πάλι της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ στην COP29, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τη διαπραγματευτική εντολή, την οποία ενέκρινε η ΕΕ τον Οκτώβριο.
Στην COP29, τα μέρη της συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να διασφαλίσουν τη σταδιακή ευθυγράμμιση των παγκόσμιων χρηματοδοτικών ροών με τη συμφωνία του Παρισιού, αποδεσμεύοντας επενδύσεις μέσω της έγκρισης ενός νέου συλλογικού ποσοτικοποιημένου στόχου (NCQG) για την κλιματική χρηματοδότηση. Η ΕΕ σήμερα είναι ο μεγαλύτερος χορηγός διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, συνεισφέροντας 28,6 δισ. ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα το 2023 και μοχλεύοντας πρόσθετη ιδιωτική χρηματοδότηση ύψους 7,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Εκτός από τον NCQG που αποτελεί την κύρια προτεραιότητα των φετινών διαπραγματεύσεων, ένα άλλο σημαντικό θέμα θα είναι η επιβεβαίωση των παγκόσμιων ενεργειακών στόχων που συμφωνήθηκαν πέρυσι στο Ντουμπάι για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τριπλασιασμό των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον διπλασιασμό των μέτρων ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα επιδιώξουν τον καθορισμό φιλόδοξων προσδοκιών για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές, τις οποίες όλα τα μέρη θα υποβάλουν του χρόνου. Επιπλέον, η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις διεθνείς αγορές άνθρακα σύμφωνα με το άρθρο 6 της συμφωνίας του Παρισιού.
Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον θα παραστεί στη σύνοδο στις 14-15 Νοεμβρίου, εστιάζοντας στην υλοποίηση της δέσμευσης για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών. Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα θα συμμετάσχει επίσης στις 12 Νοεμβρίου σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα «Το μέλλον της ανταγωνιστικότητας μηδενικών καθαρών εκπομπών».
Διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ για την COP29