Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα μια ιδιότυπη «κόντρα» μεταξύ αυτών που επιμένουν να κάνουν ευχές για «καλές γιορτές» και αυτών που επιμένουν στην ιστορική ευχή «καλά Χριστούγεννα».
Συνήθως μάλιστα οι πρώτοι διαλέγουν και «ουδέτερους» στολισμούς σε αντίθεση με τους άλλους που προτιμούν τον κλασικό θρησκευτικού χαρακτήρα διάκοσμο και τις φάτνες.
Είναι προφανές ότι οι θεωρίες της πολιτικής ορθότητας επηρέασαν μια μεγάλη γιορτή γενικής συγκίνησης όπως τα Χριστούγεννα, αν και στη χώρα μας όπου το παραδοσιακό έθιμο μάλλον υποχωρεί , δεν έχουν εμφανιστει ακόμα φαινόμενα πόλωσης και εχθρότητα: ανάμεσα στις δυο τάσεις.
Πολλοί Αθηναίοι παρατηρούν ότι στην πρωτεύουσα η φάτνη έχει ουσιαστικά καταργηθεί από την ιστορική πλατεία Ομονοίας , καθώς έχει να εμφανιστεί εκεί από τα χρόνια της δημαρχίας Καμίνη στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Κάποια μάλιστα διαμαρτύρονται λέγοντας πως όπως υπάρχουν διαμαρτυρίες για την «ελευθερια της μπούρκας» έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να τιμούνται τα θρησκευτικά μας σύμβολα.
Επισημαίνουν μάλιστα πως ειδικά η φάτνη δεν είναι μια διακοσμητική παρουσία τις γιορτές αλλά αποκτά τέτοιες μέρες μια ειδική συμβολική σημασία και ένα συναισθηματικό φορτίο.
Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Σε ένα νηπιαγωγείο στο Αμβούργο της Γερμανίας η διοίκηση αποφάσισε να μην στολιστεί εκεί χριστουγεννιάτικο δέντρο για να μην αισθανθούν άτομα και κάποια νήπια.
Στην απόφαση αντέδρασαν περίοικοι που έπαυσαν να στολίσουν χριστουγεννιάτικα δέντρα που εγκατέστησαν γύρω από το κτίριο του νηπιαγωγείου ενώ έκαναν στα νήπια χριστουγεννιάτικα δώρα.
Ένα είναι το σίγουρο: Αυτές οι διαφορές δεν θα λυθούν εύκολα τα επόμενα χρόνια