Η Porcha Woodruff σκέφτηκε ότι η αστυνομία που εμφανίστηκε στην πόρτα της για να τη συλλάβει για ληστεία αυτοκινήτου αστειευόταν. Είναι η πρώτη γυναίκα που είναι γνωστό ότι κατηγορήθηκε άδικα ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
Η ίδια ετοίμαζε τις δύο κόρες της για το σχολείο όταν έξι αστυνομικοί εμφανίστηκαν στην πόρτα της στο Ντιτρόιτ. Της ζήτησαν να βγει έξω για να συλληφθεί για ληστεία.
“Αστειεύεστε;», θυμήθηκε να είπε στους αξιωματικούς. Η κυρία Γούντροφ, 32 ετών, είπε ότι έκανε χειρονομία στο στομάχι της για να δείξει πόσο αδύνατον να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα: Ήταν οκτώ μηνών έγκυος.
Με χειροπέδες μπροστά στο σπίτι της το πρωί της Πέμπτης τον περασμένο Φεβρουάριο, αφήνοντας τα παιδιά της να κλαίνε με τον αρραβωνιαστικό της, η κυρία Γούντρουφ μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης του Ντιτρόιτ. Είπε ότι κρατήθηκε για 11 ώρες, ανακρίθηκε για ένα έγκλημα για το οποίο είπε ότι δεν γνώριζε και ότι της κατάσχεσαν το iPhone για να αναζητηθούν αποδεικτικά στοιχεία.
«Είχα συσπάσεις στο κελί κράτησης. Η πλάτη μου, μου έστελνε έντονους πόνους. Είχα σπασμούς. Νομίζω ότι μάλλον έπαθα κρίση πανικού», είπε η κ. Γούντρουφ, αδειούχος αισθητικός και φοιτήτρια νοσηλευτικής. «Πονούσα, καθόμουν σε αυτά τα τσιμεντένια παγκάκια».
Αφού κατηγορήθηκε στο δικαστήριο για ληστεία και ληστεία αυτοκινήτων, η κα Γούντροφ αφέθηκε ελεύθερη εκείνο το βράδυ με προσωπική εγγύηση 100.000 δολαρίων. Σε συνέντευξή της είπε ότι πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με αφυδάτωση και της έδωσαν δύο σακούλες με ενδοφλέβια υγρά. Ένα μήνα αργότερα, δύο εβδομάδες πριν γεννήσει τον γιο της, ο εισαγγελέας της κομητείας Γουέιν απέρριψε την υπόθεση εναντίον της.
Η δοκιμασία ξεκίνησε με μια αυτοματοποιημένη αναζήτηση αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με μια αναφορά ερευνητή από το αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ. Η κυρία Woodruff είναι το έκτο άτομο που ανέφερε ότι κατηγορήθηκε ψευδώς για έγκλημα ως αποτέλεσμα της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιείται από την αστυνομία για να ταιριάξει το πρόσωπο ενός άγνωστου δράστη με μια φωτογραφία σε μια βάση δεδομένων. Και οι έξι άνθρωποι ήταν μαύροι. Η κυρία Woodruff είναι η πρώτη γυναίκα που το ανέφερε.
Είναι η τρίτη υπόθεση που αφορά το αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ, το οποίο πραγματοποιεί, κατά μέσο όρο, 125 έρευνες αναγνώρισης προσώπου το χρόνο, σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μαύρους άνδρες, σύμφωνα με εβδομαδιαίες αναφορές σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας που παρέχει η αστυνομία στο Συμβούλιο Αστυνομικών Επιτρόπων του Ντιτρόιτ.