«Η μελέτη πληθώρας βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που ζουν στα έντερά μας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σκεφτούμε καλύτερα και ακόμη και να προσφέρουμε νέους τρόπους θεραπείας παθήσεων ψυχικής υγείας». Τα παραπάνω διαβάζουμε στο BBC FUTURE όπου προστίθενται τα εξής:
«Το έντερό μας είναι μια πολυσύχναστη και ακμάζουσα αποικία μικροοργανισμών που ανήκουν σε χιλιάδες διαφορετικά είδη. Πολλοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, έχουν εξελιχθεί μαζί μας και τώρα είναι πολλαπλάσια των δικών μας κυττάρων».
Πράγματι, ο John Cryan, καθηγητής ανατομίας και νευροεπιστήμης στο University College Cork, το έθεσε μάλλον εντυπωσιακά: «Όταν πηγαίνεις στην τουαλέτα και πετάς μερικά από αυτά τα μικρόβια, απλώς σκέψου: γίνεσαι πιο ανθρώπινος».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα μικρόβια ήταν εδώ πριν την ύπαρξη των ανθρώπων, επομένως έχουμε εξελιχθεί με αυτούς τους «φίλους με οφέλη»
Συλλογικά, αυτές οι μικροβιακές λεγεώνες είναι γνωστές ως “μικροβίωση” – και παίζουν έναν καλά εδραιωμένο ρόλο στη διατήρηση της σωματικής μας υγείας, από την πέψη και τον μεταβολισμό μέχρι την ανοσία. Παράγουν επίσης ζωτικές ενώσεις που το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο να παρασκευάσει από μόνο του.
Τι θα γινόταν όμως αν είχαν και μια ανοιχτή γραμμή στο μυαλό μας;
Στο BBC Future διαβάζουμε πως αποδεικνύεται ότι τα μικρόβια που έχουν το σώμα μας σπίτι τους, μπορούν να έχουν έναν εκπληκτικό έλεγχο στον εγκέφαλό μας.
Είναι δεκάδες οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν και χειραγωγούν τον τρόπο σκέψης μας, από τη γενετική, την προσωπικότητα και την προκατάληψη μέχρι την τεχνολογία, τη διαφήμιση και τη γλώσσα.
Όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά σε μια ποικιλία διαφορετικών ζώων», λέει η Elaine Hsiao, αναπληρώτρια καθηγήτρια ολοκληρωμένης βιολογίας και φυσιολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).