Μία σημαντική εκδήλωση με τίτλο “Ταξίδι Ελπίδας-Θεσσαλονίκη 2023,” πραγματοποίησε η το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ, με σκοπό να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους όσων η ζωή επηρεάζεται από την άνοια.
Ενδιαφέρουσες και αισιόδοξες ήταν οι ομιλίες τριών Καθηγητών του ΑΠΘ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα νεότερα δεδομένα που αφορούν την άνοια και, συγκεκριμένα, την κλινική εικόνα και τα συμπτώματα της άνοιας, τη θεραπεία και την αντιμετώπισή της, όπως στους παράγοντες που φαίνεται να έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια στην εκδήλωσή της.
Παρακολουθήστε τι δήλωσαν στο viosimi.gr
Μαίρη Κοσμίδου: Ψυχολόγος, Καθηγήτρια Νευροψυχολογικής Αξιολόγησης & Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ, μέλος της Ελληνικής εταιρίας ενάντια στο Αλτσχάιμερ.
Αναστασία Κώνστα | Ψυχίατρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχογηριατρικής, στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ. Υπεύθυνη του Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου Ψυχογηριατρικής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής.
Παναγιώτης Ιωαννίδης: Νευρολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, στη Β΄ Νευρολογική Κλινική, στο ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ. Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νευροψυχολογίας και Κέντρου Διαταραχών Μνήμης της Β΄ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease / HIAAD) είναι μια διεθνής διεπιστημονική συνεργασία, που ξεκίνησετο 2019, όταν ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους το «Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins» και το «Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνδέθηκε διαδικτυακά και παρουσίασε το έργο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Νόσο Αλτσχάιμερ ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ Κωνσταντίνος Λυκέτσος, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και διευθυντής του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, στο Johns Hopkins, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στην έρευνα για την Αλτσχάιμερ, με τεράστια εμπειρία και πρωτοποριακή συμβολή στο πεδίο της άνοιας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτριος Κωβαίος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος μίλησε από καρδιάς και έχοντας δικά του παραδείγματα από τον στενό οικογενειακό και φιλικό του κύκλο.
Ακολούθησε διάλογος με συντονίστρια την κ. Αναστασία Κώνστα ανάμεσα σε φροντιστές, ανθρώπους που φροντίζουν και υποστηρίζουν άτομα – στενούς τους συγγενείς με άνοια, ή το έκαναν στο παρελθόν, οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους και τους προβληματισμούς τους που αφορούν όσους και όσες αναλαμβάνουν την υποστήριξη των ατόμων με αυτή τη εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου.
Στη συνέχεια δύο ομιλήτριες οι Ελένη Κωνσταντινοπούλου, Ψυχολόγος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διατηρεί χρόνια επιστημονική συνεργασία με τη Β΄ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του Εργαστηρίου Νευροψυχολογίας & Κέντρου Άνοιας και Διαταραχών Μνήμης και η Ειρήνη Βήλου, Κλινική Νευροψυχολόγος, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Ψυχολογίας, η οποία προετοιμάζει την έναρξη της διδακτορικής της διατριβής, στο πεδίο της νευροψυχολογικής παρέμβασης στην άνοια, στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση της άνοιας μέσω παρεμβάσεων που είναι μη φαρμακευτικές, αφού πρώτα έκαναν μία σύντομη παρουσίαση για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες προς τους πάσχοντες και τους φροντιστές τους και, προσφέρονται από δομές και εργαστήρια που ανήκουν στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Νευροψυχολογίας & Κέντρο Άνοιας και Διαταραχών Μνήμης της Β΄ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ
Ακολούθησε η απονομή των βραβείων “Μοναδικής και πολύτιμης προσφοράς” και “Εξέχουσας προσφοράς”
Το πρώτο απονεμήθηκε στην Κεράσα Νουάρδου, για τη συνεισφορά της στην αριστεία της παροχής φροντίδας σε άτομο με άνοια και για την εξαίρετη συνεργασία της όσον αφορά τη διάχυση πληροφοριών και γνώσης πάνω στη συμπτωματολογία της άνοιας, πληροφοριών που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην επιστημονική κοινότητα, εξυπηρετώντας την καλύτερη διάγνωση και τον εντοπισμό των νοητικών και συμπεριφρορικών ελλειμμάτων σε άτομα που πάσχουν από Ατσχάιμερ ή άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Το δεύτερο στην Βάγια Γκαργκατζή, ως ένδειξη αναγνώρισης του προσωπικού της αγώνα για τη στήριξη, την φροντίδα και την περίθαλψη του γιού της ως πάσχοντα με άνοια. Μία περίπτωση, μία τιμητική διάκριση, που θα πρέπει να θυμίζει σε όλους ότι, αν και η άνοια είναι μία πάθηση που έχει παραδοσιακά συνδεθεί με το γήρας, υπάρχουν περιπτώσεις νεότερων σε ηλικία ασθενών που χρήζουν προσοχής και εξατομικευμένης υποστήριξης.
Τα βραβεία καθιερώθηκαν και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με αφορμή το πρώτο «Ταξίδι Ελπίδας» το Δεκέμβρη του 2021. Η πρόθεση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Αλτσχάιμερ είναι να καθιερωθεί ως θεσμός η τιμητική διάκριση ατόμων που συνεισφέρουν, ή έχουν συνεισφέρει στο παρελθόν, στην αριστεία της παροχής φροντίδας σε άτομα που επηρεάζονται άμεσα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό, για την άνοια και την αντιμετώπιση της, στις οποίες πρόθυμα απάντησαν οι ειδικοί επιστήμονες
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας