Από τον Αύγουστο χειμώνα, λέει η παροιμία και πράγματι, μπαίνοντας στον επίλογο των φετινών διακοπών, στενάχωρες συζητήσεις έρχονται στο προσκήνιο.
Όλοι αναρωτιούνται πόση θα είναι φέτος η ακρίβεια και ειδικότερα πόσο θα κοστίζουν φέτος τον χειμώνα τα τρόφιμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι στατιστικές δεν είναι ενθαρρυντικές. Σχετικά με τα είδη πρώτης ανάγκης οι ειδικοί λένε πως ήδη πωλούνται ακόμη και 60% ακριβότερα σε σχέση με τα ισχύοντα προ διετίας.
Λίγο ο πόλεμος, λίγο «εισαγόμενος πληθωρισμός», λίγο οι ήπιες καιρικές συνθήκες του περασμένου χειμώνα, βοήθησαν την κυβέρνηση να περάσει αβρόχοις ποσίν την διογκωμένη κοινωνική δυσφορία.
Φέτος όμως;
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει πείσει ότι μπορεί να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας παρά τις προσπάθειες υπουργών και δύσκολα θα αποφύγει το κύμα αγανάκτησης αν τελικά όπως δείχνουν τα πράγματα, θα πάμε σε τρίτο συνεχή «τσουχτερό» χειμώνα της ακρίβειας.
Προσπάθειες γίνονται και τελευταίο παράδειγμα είναι η καθιέρωση του «καλαθιού των σχολικών ειδών».
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο είναι πως η ΕΕ ζητάει από τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών να περιορίσουν τα μέτρα στήριξης και, αν χρειαστεί να παρατείνουν κάποια από αυτά, να γίνει με τρόπο απολύτως στοχευμένο ώστε να υποστηριχθούν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στην Ελλάδα όμως ήδη από πέρυσι είχε εκφραστεί η δυσφορία από τμήμα της μεσαίας τάξης, που φοβάται την φτωχοποίηση, πως τα «στοχευμένα» μέτρα για τους αδύνατους άφησαν απ έξω πολλούς μικρομεσαίους που ήδη τα φέρνουν βόλτα δύσκολα.
Οι ενδείξεις λένε πως ο φετινός χειμώνας μπορεί να είναι δυσκολότερος από τον αντίστοιχο περυσινό για τα νοικοκυριά, καθώς ακόμη και αυτοί που έχουν δει αύξηση στο εισόδημά τους, αυτή δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος ζωής.