“Τα κείμενα του κ. Βουλή συγκροτούν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Ενδιαφέρουν τον σκεπτόμενο αναγνώστη, ο προβληματισμός του, ο τρόπος της σκέψης του, η στάση του σε θέματα κοινωνικά της καθημερινής ζωής, η σάτιρα του, που καυτηριάζει διάφορα κακώς κείμενα με χιούμορ και σαφή πρόθεση αποφυγής αρνητικών φαινομένων. Η θυμόσοφη στάση του, κάποιοι ίσως την αποκαλούσαν φιλοσοφημένη, στη ζωή απέναντι σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Υιοθέτηση χωρίς διδακτισμό, δεν κάνει τον δάσκαλο, αξιών, αρχών και κανόνων.”, ανάφερε ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος των Αρσακείων Σχολείων κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεδεών Βούλη, «Το “Καταθυμωμένον”… Ευαγγέλιον», (Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη) που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Κυρ Γιάννη (Γιαννακοχώρι Νάουσας), παρουσία πλήθους κόσμου.
Στη συνέχεια ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας, αλλά και στη σάτιρα και τον αυτοσαρκασμό που υπάρχουν στα κείμενα: “Όλα αυτά όμως στηριγμένα σε μεγάλο βαθμό σε μία μορφή γλώσσας που να κάνει ενδιαφέροντα για τον ιδιαίτερα γλωσσικό τρόπο περιγραφής, χαρακτηρισμών, αξιολογήσεων. Ένα κράμα δημοτικής και λόγιας έως και αρχαϊζουσας γλώσσας που δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά εξασφαλίζει μεγαλύτερη γλωσσική ευστοχία στη δήλωση των φαινομένων πάντα σε ένα κλίμα υφολογικής ελκυστικότητας. Η σάτιρα συνδυασμένη εν πολύς με έντονο τον συνεχή αυτοσαρκασμό, έχει αυτό το πλεονέκτημα ο Γεδεών Βούλης, να αυτοσαρκάζεται – καθιστά συμπαθή τον συγγραφέα στον αναγνώστη και διευκολύνει την πρόσληψη και την αποδοχή των κειμένων. Γενικότερα η ιδιάζουσα γλώσσα του συγγραφέα παίζει κυρίαρχο ρόλο στο έργο του. Με αποφυγή συνήθων γλωσσικών αγκυλώσεων που θα αφαιρούσαν από τα κείμενα του το ελκυστικό γλωσσικό ύφος.”
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι για να πετύχει αυτά ο συγγραφέας χρειάστηκε να δουλέψει πολύ: “Βέβαια η γλωσσική αυτή ιδιαιτερότητα δεν επιτυγχάνεται χωρίς πολύ δουλειά εκ μέρους του συγγραφέα. Αναζητήσεις σε λεξικά ή άλλες πηγές και βεβαίως χωρίς να αποφεύγονται εν τέλει κάποια γλωσσικά αστοχήματα στις επιλογές που δεν είναι ίσως εμφανή σε μη ειδικούς. Είναι και αυτό μία διακινδύνευση σε τέτοια δύσκολα γλωσσικά εγχειρήματα.”
Και κατέληξε: “Ο συγγραφέας κατόρθωσε με μεράκι και δουλειά να συνθέσει ένα έργο πρωτότυπο στην υφή του και χρήσιμο στις θέσεις που υποστηρίζει από εμφανή πείρα ζωής, από ευγενείς ευαισθησίες και από ένα έντονο δημιουργικό χάρισμα που είναι προικισμένος. Το οποίο δημιουργικό χάρισμα χαρακτηρίζει και την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Κ. Βούλη σας παρακαλούμε να συνεχίσετε αυτό που έχετε αρχίσει.”
Την εκδήλωση συντόνισε η Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος, κλασική φιλόλογος ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η Μαρία Τρυφωνίδη, Πρόεδρος “ΦΛΟΓΑ” (Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια). Το πολυπληθές κοινό καλοσώρισε στην αρχή της εκδήλωσης η “Ερίτιμος” σύζυγος του συγγραφέα, όπως την αποκαλεί στα χρονονογραφήματά του, Λέλα Βούλη.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης δόθηκε ο λόγος στους φίλους του βιβλίου και της γλώσσας που παραβρέθηκαν, οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματα τους στον κ. Μπαμπινιώτη και στον συγγραφέα, ο οποίος δεν έκρυψε την βαθειά του συγκίνηση.
Το βιβλίο περιλαμβάνει πρωτότυπα χρονογραφήματα σε αυτοσαρκαστικό ύφος και ένα εξίσου πρωτότυπο γλωσσικό ύφος που συνδυάζει την αρχαΐζουσα, την καθαρεύουσα, την καθομιλουμένη ακόμη και την αργκό, τα οποία αναρτούσε σχεδόν κάθε Κυριακή πρωί στις 7.00 π.μ για τους φίλους του στο Facebook, επί 4 χρόνια.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων θα δοθούν στη “ΦΛΟΓΑ” (Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια)