Παρότι στους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιλαμβάνεται η εξάλειψη της φτώχειας, το τέλος της παγκόσμιας πείνας, η βιώσιμη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων και η μείωση της ανισότητας μεταξύ των κρατών, οι εξελίξεις δείχνουν ότι Ελ ιστός πιθανότητες υπάρχουν για επίτευξη αυτών των στόχων .
Συγκεκριμένα από το 2015 που υιοθετήθηκαν οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs), με ορίζοντα λήξης τους το 2030, έχουν στην πορεία υποστεί μεγάλες ματαιώσεις και παλινδρομήσεις, λόγω των εξελίξεων στη διεθνή οικονομία.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Αιγύπτου, Hala H. ElSaid Younes, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας συνάντησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Sustainable Development Impact Meeting – SDIM), «Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, πολλαπλά σοκ».
Η πρόοδος σε πολλά από τα πεδία των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει ματαιωθεί ή επιβραδυνθεί σημαντικά, λόγω των οικονομικών εξελίξεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που αέχουν επιδράσει αρνητικά στην πορεία της διεθνούς αναπτυξιακής δραστηριότητας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο των επιβαρυντικών παραμέτρων συγκαταλέγονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα σκαμπανεβάσματα σε εμπορικό επίπεδο, η κλιματική κρίση και οι διάφορες εκδοχές του στασιμοπληθωρισμού, μεταξύ άλλων.