Θα μεταφερθούμε στην εποχή που η γυναίκα αποφάσισε ότι δεν την καλύπτει ο ρόλος της και βάλθηκε να τον αλλάξει. Από τότε πολλά άλλαξαν. Η γυναίκα έχει κατακτήσει πολλούς – πλέον του να μεγαλώνει τα παιδιά – σπουδαίους ρόλους στην κοινωνία. Αυτό που όχι όλοι, αλλά μόνο οι εργαζόμενες μητέρες γνωρίζουν, είναι η διαρκής μάχη της εργαζόμενης γυναίκας με τον ίδιο της τον εαυτό και τις τύψεις για το αν η επαγγελματική της ενασχόληση και εξέλιξη λειτουργεί εις βάρος της ανάπτυξης των παιδιών της. Ένας προβληματισμός που δεν άγγιξε ποτέ τον αρσενικό ενός ζευγαριού. Στη διαμάχη μεταξύ εργασίας και ανατροφής των παιδιών δεν υπάρχει νικητής. Προστέθηκε, όμως, ένα ακόμα προς επίλυση υπαρξιακό ζήτημα στη θεματολογία της σύγχρονης ψυχανάλυσης.
Κρατάμε το ότι η γυναίκα έπαψε να απολαμβάνει μέσω αυτής της διαδικασίας την ασφάλεια που της προσφέρονταν από τον άντρα ώστε να μεγαλώσει τα παιδιά στο σπίτι. Φτάσαμε σε μια εποχή που οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Έχει αυξηθεί πλέον ο αριθμός των αντρών που απολαμβάνουν την ασφάλεια που η γυναίκα τους προσφέρει μέσα από τη δουλειά της και την προσφορά στο οικογενειακό ισοζύγιο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η οικογένεια και ο ρόλος αυτής παραμένουν βιώσιμα στα νέα δεδομένα.
Την αλλαγή των ισορροπιών τη βιώνει έντονα η γυναίκα εργαζόμενη περισσότερο από ποτέ. Και ενώ είναι σε θέση να παράσχει από μόνη της την ασφάλεια στα παιδιά και τον εαυτό της, έχει συγχρόνως απαξιώσει τον ρόλο του άντρα στην οικογένεια. Είναι ίσως πιο έντονο από ποτέ το φαινόμενο η γυναίκα να παίζει και τους δυο ρόλους πολύ άνετα, χωρίς να μπορεί να συμβεί το αντίθετο με τον άντρα. Θα μπορούσε κανείς άνετα να πει ότι πρόκειται για κάποιου είδους υπεροχή του γυναικείου φύλου. Ίσως όμως να πρόκειται για την υπερπροσπάθειά της να αποδείξει πως είναι άξια και αυτό έχει ως παρενέργεια το να παραμερίζεται ο ρόλος του άντρα στο σπίτι… to be continued
Η Νάντια Ναλμπάντη είναι Γενική Διευθύντρια του viosimi.gr και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διευθύνουσα Σύμβουλος του A CERT Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης.