Τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στη λειτουργία της Δημοκρατίας και των Κοινοβουλίων διερεύνησε σε εκτεταμένο αφιέρωμα το ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής «Επί του Περιστυλίου»
Το περιοδικό φιλοξενεί μια σειρά άρθρων Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων και καθηγητών Πανεπιστημίου.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σφραγίζεται από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση (8 Οκτωβρίου και 15 όπου χρειαστεί) και είναι ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το πως και πόσο αλλάζει τη ζωή μας η απρόοπτη εξέλιξη των δυνατοτήτων και των εφαρμογών της ΑΙ.
Ποιες είναι λοιπόν οι δυνατότητες και ποιες οι προκλήσεις που η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται για τις δημοκρατίες, την συμμετοχικότητα των πολιτών, αλλά και την ίδια την ουσία του ανθρώπου;
Είχε κάνει αίσθηση την Άνοιξη ο Yuval Noah Harari όταν ακούστηκε σε συνέδριο να πως υποστηρίζει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη έχει χακάρει το λειτουργικό σύστημα του ανθρώπινου πολιτισμού». Οι υπολογιστές αφήγησης ιστοριών θα αλλάξουν την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, λέει ο ιστορικός και φιλόσοφος.
Οι φόβοι για την τεχνητή νοημοσύνη στοιχειώνουν την ανθρωπότητα από την αρχή της εποχής των υπολογιστών. Μέχρι τώρα αυτοί οι φόβοι επικεντρώνονταν σε μηχανές που χρησιμοποιούν φυσικά μέσα για να σκοτώσουν, να υποδουλώσουν ή να αντικαταστήσουν ανθρώπους. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εμφανιστεί νέα εργαλεία AI που απειλούν την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού από μια απροσδόκητη κατεύθυνση.
Όταν όμως από τους φόβους και τις διαπιστώσεις οδηγείται κανείς στην αναζήτηση μέτρων ελέγχου, οι απόψεις διίστανται. Ο Χαράρι ενώνει την φωνή του με όσους ζητούν άμεση λήψη μέτρων ελέγχου της έρευνας και εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης: «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα προτού η τεχνητή νοημοσύνη ξεφύγει από τον έλεγχό μας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να πουλήσουν στους ανθρώπους νέα φάρμακα χωρίς πρώτα να υποβάλουν αυτά τα προϊόντα σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας. Ομοίως, οι κυβερνήσεις πρέπει να απαγορεύσουν αμέσως την κυκλοφορία στον δημόσιο τομέα επαναστατικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης προτού αυτά αποδειχθούν ασφαλή».
Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό που προτείνει;