Τι είναι το πράσινο ομόλογο;
Το πράσινο ομόλογο είναι ένα μέσο σταθερού εισοδήματος, που έχει σχεδιαστεί να υποστηρίζει έργα σχετιζόμενα με το κλίμα ή το περιβάλλον και χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες για να στηρίξουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.Τα πράσινα ομόλογα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση επενδύσεων, έργων, δαπανών ή περιουσιακών στοιχείων που βοηθούν στην αντιμετώπιση κλιματικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Γιατί χρειάζεται η ΕΕ ένα πρότυπο πράσινων ομολόγων;
Η παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή αγορά πράσινων ομολόγων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 50% ετησίως μεταξύ 2015-2020, αλλά αντιπροσώπευαν μόνο το 3 έως 3,5% της συνολικής έκδοσης ομολόγων το 2020. Γεγονός που απαιτεί ταχύτερη ανάπτυξη μιας υψηλής ποιότητας αγοράς πράσινων ομολόγων για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο πράσινων ομολόγων και αυτό αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς. Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων θα επέτρεπε καλύτερη ρύθμιση της αγοράς τους, βελτιώνοντας την εποπτεία, καθιστώντας τη διαφανή και εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις να παρουσιάζονται ως πιο φιλικές προς το περιβάλλον από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Πρακτική γνωστή κι ως ψευδοοικολογική ταυτότητα.
Πώς θα μοιάζει το πρότυπο των πράσινων ομολόγων;
Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, οι ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων.
Το ομόλογο θα είναι διαθέσιμο σε εταιρείες και δημόσιους φορείς που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές για να χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις και να ανταποκριθούν σε αυστηρές απαιτήσεις βιωσιμότητας. Όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται από ομόλογα που εκδίδονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων πρέπει να επενδύονται σε δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με την ταξινομία της ΕΕ για βιώσιμη δραστηριότητα.
Ποια είναι η ταξινομία της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες;
- Μέρος του βιώσιμου χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ, είναι το σύστημα ταξινομίας που καθορίζει τα κριτήρια οικονομικών δραστηριοτήτων, ευθυγραμμισμένα με την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050.
Όλες οι εταιρείες και οι δημόσιοι φορείς που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο κατά το μάρκετινγκ ενός πράσινου ομολόγου θα πρέπει να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εσόδων και να δείξουν πώς αυτές οι επενδύσεις τροφοδοτούν τα σχέδια μετάβασης της εταιρείας στο σύνολό της.
Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης ένα πλαίσιο εγγραφής και ένα πλαίσιο εποπτείας για τους ανεξάρτητους αξιολογητές των ομολόγων.
«Αυτός ο κανονισμός δημιουργεί ένα υψηλό πρότυπο για τα πράσινα ομόλογα. Διασφαλίζει ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται πρέπει να διατεθούν σε πράσινες δραστηριότητες και ότι τα ομόλογα ελέγχονται από επαγγελματίες και ανεξάρτητους τρίτους αξιολογητές. Αυτός είναι ένας κόσμος διαφορετικός από τα τρέχοντα πρότυπα της αγοράς», δήλωσε ο Πολ Ταν (Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ολλανδία), εισηγητής για το θέμα.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο τον Οκτώβριο του 2023.
Διαβάστε περισσότερα:
Πράσινη Συμφωνία: το κλειδί για μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη ΕΕ
Πώς θέλει η ΕΕ να επιτύχει μια κυκλική οικονομία έως το 2050
Πώς να προωθήσετε τη βιώσιμη κατανάλωση
Ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα
- Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων
- Ερωτήσεις και απαντήσεις: Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα Πράσινα Ομόλογα
- Βιώσιμη χρηματοδότηση: Η Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία για το Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων της ΕΕ
- Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα Ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα
- Έκθεση σχετικά με το Πρότυπο Πράσινων Ομολόγων της ΕΕ (Ιούνιος 2019)
- Ευρωπαϊκό πρότυπο πράσινων ομολόγων (Ενημέρωση, Οκτώβριος 2021)