Το 4ο πανευρωπαϊκό Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ απονεμήθηκε στον ΟΗΕ και συγκεκριμένα στον γ.γ. του, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γκουτέρες που είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού στον κόσμο που προωθεί την πολυμερή συνεργασία, έστειλε μήνυμα μέσω βίντεο στο οποίο ευχαριστεί για τη βράβευσή του και απευθύνει έκκληση για συντονισμένες προσπάθειες με στόχο την παγκόσμια ειρήνη, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια αστάθεια και οι πόλεμοι απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ευημερία, αλλά ακόμη και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο γ.γ. του ΟΗΕ σημειώνει:
“Εξοχότατοι, Kυρίες και Kύριοι, Εκ μέρους των γυναικών και των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα να αποδεχτώ το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».
Σας ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση του έργου του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που εργάζεται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο. Πολλοί βρίσκονται σε απομακρυσμένες και επικίνδυνες τοποθεσίες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.
Όλοι έχουν αφοσιωθεί στο να υπηρετούν την ανθρωπότητα, να προωθούν την ειρήνη, να προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, να προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες, να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να οικοδομούν γέφυρες κατανόησης. Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σημαντικές δοκιμασίες.
Ο πόλεμος επέστρεψε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και σε όλη την υφήλιο, παλιές εντάσεις αναζωπυρώνονται, ενώ νέοι κίνδυνοι αναδύονται. Η Δημοκρατία απειλείται και ο αυταρχισμός προελαύνει. Οι ανισότητες διευρύνονται, οι εντάσεις αυξάνονται και ο πλανήτης μας φλέγεται.
Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη -το σχέδιό μας για ειρήνη και ευημερία σ’ έναν υγιή πλανήτη- φαντάζουν ανέφικτοι. Καμία χώρα δεν µμπορεί να αντιμετωπίσει µμόνη της αυτές τις προκλήσεις. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενότητα και συνεργασία, µε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Και αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και ηγετική πολιτική καθοδήγηση.
Παρ’ όλα αυτά, μέσα από τα μαύρα σύννεφα, διακρίνω αχτίδες ελπίδας. Διακρίνω την ελπίδα στους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο. Στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που πρωτοστατούν και αγωνίζονται υπέρ όσων στερούνται ακόμη των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και διακρίνω την ελπίδα στους ήρωες-φορείς του ανθρωπισμού που σπεύδουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια οπουδήποτε και οποτεδήποτε ανακύπτουν καταστροφές και συγκρούσεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται στο πλευρό όλων αυτών. Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η συμπόρευσή μας ως μία ανθρώπινη οικογένεια. Πλούσιοι σε πολυμορφία, ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, ενωμένοι και αλληλέγγυοι.
Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε μία συμμαχία ειρήνης που θα εκτείνεται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας. Αυτό το πνεύμα της σφυρηλάτησης της ενότητας μεταξύ των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών και πολιτισμών, είναι η κληρονομιά της Αυτοκράτειρας Θεοφανώς, και παραμένει ο καθοδηγητικός στόχος των Ηνωμένων Εθνών.
Η γεφύρωση των χασμάτων, η αποκατάσταση των σχέσεων, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η διεύρυνση των ευκαιριών και η μέριμνα να μη μείνει κανένας πίσω. Και η ανανέωση της δέσμευσης για προσήλωση στη συνεργασία και η προώθηση της γενναιότητας του συμβιβασμού.
Σε αυτούς τους καιρούς διχασμού και αλληλοσπαραγμού, αυτό το Βραβείο θα αποτελέσει έμπνευση να αγωνιστούμε περαιτέρω για ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον για όλους. Σας ευχαριστώ και πάλι για αυτήν την τιμή και αναγνώριση. Σας ευχαριστώ.”