Σε νέα εποχή εισέρχεται η Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση καθώς ο προσανατολισμός της είναι πλέον η κατεύθυνση πόρων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές προς την χρηματοδότηση επενδύσεων για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Η προϋπόθεση για να καλυφθεί το λεγόμενο «πράσινο» επενδυτικό κενό είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός στην κατανομή των πόρων, αλλά και η προώθηση παρεμβάσεων για την κινητοποίηση νέων πόρων.
Όπως διαπιστώνουν οι αρμόδιοι , τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, δεν επαρκούν, ιδίως για την περίοδο από το 2026 και έπειτα.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ολοκλήρωση του έργου “Financing sustainability in Greece with public policy instruments”.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίχθηκε από την Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υλοποιήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από τη Deloitte σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και την EUNOMIA.
Από τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων και των φορέων, και την αναλυτική παρουσίαση του έργου, αναδείχθηκε η σημασία να διαμορφωθεί ένας ισχυρός και ευέλικτος μηχανισμός διακυβέρνησης που θα διασφαλίσει τη στενή συνεργασία όλων των μερών, και να εκκινήσει το συντομότερο δυνατό η υλοποίηση της στρατηγικής, η οποία θα παρακολουθείται διαρκώς με στόχους, ορόσημα και χρονοδιαγράμματα, σε άμεση σύνδεση με τις ευρύτερες πολιτικές που υλοποιούνται και με στόχο να δημιουργήσει ουσιαστικό αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.