Οίκοι αξιολόγησης και διαπρεπείς οικονομολόγοι θεωρούν τον τουρισμό ισχυρό δείκτη της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας. Άλλες φορές επαινούν την διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας στην χώρα μας και άλλες φορές επισημαίνουν πως η εμμονή -επιμονή μας στον τουρισμό αποβαίνει τελικά σε βάρος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και καινοτομιών αλλά και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Κάθε λοιπόν αποτύπωση με στοιχεία έγκυρων οργανισμών για την πορεία του τουρισμού, είναι και μια αξιόπιστη ένδειξη για τη γενικότερη οικονομική εικόνα της Ελλάδας.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον τουρισμό το 2023 δείχνουν μια σαφή αλλαγή σε ότι αφορά το ποιοι και πόσοι έρχονται στην Ελλάδα, πόσο διάστημα μένουν εδώ και πόσα ξοδεύουν.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τον περασμένο χρόνο εισπράχθηκαν από δαπάνες που σχετίζονται με τον τουρισμό, 3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2022 και 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα είχαν εισπραχθεί το αποκαλούμενο «έτος ρεκόρ», δηλαδή το 2019.
Αν σε όλα αυτά μπορεί να μπει τίτλος αυτός θα ήταν πως «έρχονται στην Ελλάδα πλέον περισσότεροι τουρίστες, μένουν λιγότερο σε σχέση με παρελθόντα έτη, αλλά ξοδεύουν περισσότερα χρήματα».
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2023 οι ξένοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα έφτασαν περίπου τα 36 εκατομμύρια, ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν στα 20,6 δισεκατομμύρια.
Επιμένουν εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το αξιοσημείωτο γεγονός ότι μέγα τμημα των εισπράξεων αυτών έγιναν σε πέντε από τις συνολικά δεκατρείς περιφέρειες και περιοχές και συγκεκριμένα Νότιο Αιγαίο που περιλαμβάνει τις Κυκλάδες, Αττική, Ιόνια νησιά και Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική).
Από κει και πέρα το κρίσιμο ερώτημα παραμένει το μέγεθος του κέρδους που θα αποκομίσει Ελλάδα από την προβλεπόμενη άνθιση του διεθνούς τουρισμού το 2024 καθώς με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), η συμβολή του κλάδου στη διεθνή οικονομία θα αγγίξει το δυσθεώρητο επίπεδο των 11,1 τρισ. δολαρίων φέτος!
Είναι η δεύτερη σερί εντυπωσιακή επίδοση του τομέα του τουρισμού μετά την πανδημία. Το WTTC αναμένει ότι οι 142 από τις 185 χώρες που εξετάστηκαν θα ξεπεράσουν τα προηγούμενα ρεκόρ τους.
Στο πεδίο της αγοράς εργασίας, εκτιμάται ότι ο τουρισμός θα προσφέρει 449 εκατ. θέσεις διεθνώς, δηλαδή 12,2% του συνόλου.
Όλα αυτά τροφοδοτούν και πάλι τη συζήτηση στη χώρα μας για την ποιότητα των υποδομών και των υπηρεσιών του τουρισμού σε συνδυασμό με την ποιότητα τη; συμπεριφοράς και της φιλοξενίας από τις τοπικές κοινωνίες , τις επιχειρήσεις και το κράτος αλλά και το σεβασμό στο περιβάλλον και την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η βελτίωση αυτή είναι επείγουσα και πρέπει να έλθει με γρήγορους ρυθμούς διότι υπαγορεύεται από την μοναδική ευκαιρία που παρέχει η έκρηξη επισκεπτών και εισπράξεων. Η έκρηξη του τουρισμού και η ευκαιρία μας να διορθωθούμε.