Τα κεφάλαια, της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ του έργου, θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων ισχύος 1,2-1,5 MW, που θα στηρίζονται σε φωτοβολταϊκό πάρκο.
Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 εντάχθηκε το έργο της υλοποίησης του πράσινου κέντρου δεδομένων και υπερυπολογιστή Δυτικής Μακεδονίας, που σχεδιάζει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ).
Τα κεφάλαια, της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ του έργου, θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων ισχύος 1,2-1,5 MW, που θα στηρίζονται σε φωτοβολταϊκό πάρκο. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή κτιρίου δύο επιπέδων με ενδεικτικό εμβαδόν 1.000-1.200 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστεί το νέο κέντρο δεδομένων και οι απαιτούμενες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Στο έργο συμμετέχει ενεργά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που παραχωρεί τον χώρο για τις εγκαταστάσεις και έχει στην ευθύνη του την εκτέλεση του τεχνικού έργου κατασκευής του κτιρίου.
Το Πανεπιστήμιο θα χρησιμοποιεί μέρος της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κοινότητας σε πολλαπλά επιστημονικά πεδία. Η υποδομή θα λειτουργεί και ως περιφερειακό κέντρο δεδομένων Δ. Μακεδονίας για παροχή προηγμένων υπολογιστικών υπηρεσιών και σε φορείς της περιφέρειας.
Το πράσινο data center εντάσσεται στα έργα απολιγνιτοποίησης της Δ. Μακεδονίας, ικανοποιώντας τη ζήτηση για τέτοιου είδους κρατικές υποδομές. Αυτή τη στιγμή το ΕΔΥΤΕ, βάσει του νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση, είναι αρμόδιο για το κυβερνητικό νέφος (cloud) του τομέα έρευνας και εκπαίδευσης όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των εποπτευόμενων φορέων του. Σήμερα μεγάλο τμήμα του cloud έρευνας και εκπαίδευσης βρίσκεται στα τρία κρατικά κέντρα δεδομένων του ΕΔΥΤΕ στο Μαρούσι, στο φράγμα του Λούρου ποταμού και στην Κνωσό Ηρακλείου, σε χώρους που έχουν παραχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.