Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές υψηλότερα και η Ιταλία αγωνίζεται να μαζέψει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού.
Ο αμπελώνας του Cornelius Dönnhoff στην περιοχή Nahe της Γερμανίας -που είναι γνωστός στους λάτρεις του Riesling- είναι συνήθως γεμάτος σταφύλια αυτή την εποχή του χρόνου. Αλλά τα αμπέλια του είναι σχεδόν εντελώς γυμνά μετά τους παγετούς του Απριλίου που κατέστρεψαν την πρώιμη ανάπτυξη και δεν είναι σίγουρος για το πώς θα αποδειχθούν τα λίγα φρούτα που έχει.
Παρόμοια είναι η εικόνα σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών της Ευρώπης. Η φετινή ασυνήθιστα υγρή άνοιξη και οι χαοτικές συνθήκες του καλοκαιριού έχουν αφήσει τους αγρότες από την Πολωνία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις στη γεύση και το μέγεθος των συγκομιδών τους, ενώ ο νότος μάχεται με άλλη μια σοβαρή ξηρασία.
Η παραγωγή μήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά ένα δέκατο, η έλλειψη φράουλας ωθεί τις τιμές σε ορισμένες περιοχές υψηλότερα και η Ιταλία αγωνίζεται να μαζέψει αρκετές ελιές για την παραγωγή λαδιού. Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθήκες με επιπτώσεις που ενδεχομένως θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια πλήττει την αγροτική παραγωγή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έκαναν οι καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα οι έντονες βροχοπτώσεις, στα οπωροφόρα δέντρων», δήλωσε ο Lambert van Horen αναλυτής της Rabobank. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις συγκομιδές του επόμενου έτους».
Πολωνικά μήλα
Ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων της ηπείρου ενδέχεται να δει τη συνολική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την τοπική Ενωση. Ένα ήπιο ξεκίνημα του έτους βοήθησε τα δέντρα να έχουν καρπούς νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά χτυπήθηκαν από ισχυρούς παγετούς τον Απρίλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση 62 εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό του μπλοκ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Πολωνία, καθώς και την Τσεχία και την Αυστρία, οι οποίες επίσης υπέφεραν από αντίξοες συνθήκες. Ανέφερε ανησυχίες σχετικά με την «οικονομική βιωσιμότητα» των εκμεταλλεύσεων που επηρεάστηκαν.
Γερμανικές φράουλες
Παρόμοια κρύα και υγρά επεισόδια έπληξαν τη Γερμανία. Η συγκομιδή φράουλας του 2024 εκτιμάται ότι έπεσε 25%, με τις τιμές για τους καταναλωτές να είναι περίπου 4% υψηλότερες τους πρώτους έξι μήνες. Χτυπήθηκαν και τα περίφημα λευκά σπαράγγια. Ορισμένοι αμπελώνες έχασαν ολόκληρη τη σοδειά τους. «Τα αμπέλια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο παγετό. Σε ορισμένες πλαγιές έχουμε απώλεια 100%», δήλωσε ο ένας αμπελουργός. Η Γαλλία, επίσης, θα δει χαμηλότερους όγκους παραγωγής κρασιού σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας του παγετού.
Ιταλικό ελαιόλαδο και σιτάρι
Δεν είναι μόνο ο παγετός που προκαλεί προβλήματα. Η Απουλία στα νότια της Ιταλίας παλεύει με την ξηρασία και θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου. Είναι τέτοια η ζέστη που έχουν καεί φρούτα και λαχανικά. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή ελαιολάδου — το εμβληματικό προϊόν της περιοχής — αναμένεται να μειωθεί πάνω από 50%.
Η παραγωγή σιταριού για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από το μισό λόγω της παρατεταμένης ξηρότητας. Με τις θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο που αναμένεται να διατηρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, τα πράγματα μπορεί να πάνε από το κακό στο χειρότερο για τους αγρότες στις πιο εξέχουσες γεωργικές περιοχές της Ιταλίας. Η Ισπανία, επίσης, έχει υποφέρει από ξηρασία τα τελευταία χρόνια, με τις τοπικές αναφορές να δείχνουν ότι η παραγωγή μάνγκο θα μειωθεί.
Βρετανικές ντομάτες και αγγούρια
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ελάχιστες ημέρες ηλιοφάνειας έχουν προβληματίσει τους αγρότες που καλλιεργούν φράουλες, ντομάτες και αγγούρια. Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έζησε τον πιο ζεστό Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο είδε ένα ιδιαίτερα υγρό ξεκίνημα καλοκαιριού, με βροχοπτώσεις που υπερβαίνουν το διπλάσιο του μακροπρόθεσμου μέσου όρου στη νοτιοανατολική πλευρά με τη μεγάλη γεωργία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε εκείνες τις υπαίθριες καλλιέργειες που βασίζονται στην ηλιοφάνεια για να αναπτύξουν γεύση και χρώμα, όπως τα μήλα ή τα σταφύλια. Τα επίπεδα σακχάρου μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα ως αποτέλεσμα», εκτιμούν ειδικοί.
Πηγή newmoney