Το 60% πλησίασε η συμμετοχή των καθαρών πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Αυτή η εξέλιξη καταρρίπτει νέο ρεκόρ και αποτελεί το πιο «πράσινο» εξάμηνο στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος, αποδεικνύοντας πως η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας προχωράει με ταχείς ρυθμούς στη χώρα.
Σημειώνεται πως στην παραπάνω επίδοση υπολογίζονται τα μερίδια συμμετοχής της ηλιακής ενέργειας, της αιολικής ενέργειας, καθώς και της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, η υψηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας οδήγησε σε νέο μέγιστο τις εξαγωγές και σε ιστορικό χαμηλό το ισοζύγιο της ηλεκτρικής ενέργειας που αντάλλαξε η χώρα εμπορικά, μέσω των διασυνδέσεων.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ηλεκτροπαραγωγή, με πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία. Οι ΑΠΕ, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, μειώνουν την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων. Η αξιοποίηση αυτών των καθαρών μορφών ενέργειας συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα. Επιπλέον, οι ΑΠΕ ενισχύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές καυσίμων και προστατεύοντας τις οικονομίες από τις διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας.
Η ολοένα μεγαλύτερη αξιοποίησή τους στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα αποτελεί ένα θετικό νέο για τη χώρα. Στόχος είναι η περαιτέρω αξιοποίηση καθαρών πηγών ενέργειας τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, με στόχο την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, ωστόσο το «πρασίνισμα» της βιομηχανίας και των μεταφορών αποτελεί μια πρόκληση.