Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμφώνησαν σε έναν νομικά δεσμευτικό στόχο για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στο 90% της δυναμικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, με στόχο την επάρκεια της ασφάλειας του εφοδιασμού και τη σταθερότητα της αγοράς τους χειμερινούς μήνες. Η πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ ήδη υπερβαίνει το 95%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Gas Infrastructure Europe. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100 bcm αερίου σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην ΕΕ, ποσότητα που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας κατανάλωσης αερίου της ΕΕ.
Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και προσπάθησε να εκβιάσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο, λάβαμε άμεσα μέτρα για την προστασία μας από μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Τα μέτρα αυτά αποφέρουν καρπούς, καθώς ο φετινός χειμώνας ξεκινά με εύρωστα επίπεδα αποθήκευσης αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, με διαφοροποιημένο ενεργειακό εφοδιασμό, με υψηλότερο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και με ανανεωμένη δέσμευση για ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτά τα μέτρα μάς δίνουν τη δυνατότητα να διατηρήσουμε σταθερό τον εφοδιασμό και τις τιμές φέτος τον χειμώνα και να συνεχίσουμε την απεξάρτησή μας από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.»
Ο κανονισμός για την αποθήκευση αερίου (ΕΕ/2022/1032) του Ιουνίου 2022 έθεσε ως δεσμευτικό στόχο της ΕΕ την πλήρωση του 90% των εγκαταστάσεων αποθήκευσης έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, με ενδιάμεσους στόχους για τις χώρες της ΕΕ, ώστε να διασφαλίζεται σταθερή πλήρωση των εγκαταστάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο κανονισμός αυτός ήταν ένα από τα διάφορα μέτρα που έλαβε η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης ενόψει της χειμερινής περιόδου. Τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη στο σχέδιο REPowerEU, η ΕΕ έχει μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.