Από πότε έχετε να ακούσετε για γαλλογερμανικό άξονα; Από πότε έχετε να ακούσετε για τη Γερμανία – ατμομηχανή της Ευρώπης;
Το «πολλές φορές πάει η στάμνα στην πηγή αλλά μια φορά σπάει», είναι μια κατάλληλη ελληνική παροιμία για την ΕΕ και τις χώρες – πυλώνες της οι οποίες αργούν να αντιδράσουν μπροστά σε μια πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζουν.
Οι αγκυλώσεις και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας αντικατοπτρίζονται στην εικόνα που στέλνουν Γερμανία και Γαλλία όχι μόνο στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πολύπειρη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ιδιαίτερα το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το οποίο μάλιστα σύμφωνα την ίδια, ενδέχεται να μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια λόγω της έλευσης και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Το χάσμα που συνεχώς διευρύνεται, λέει η Λαγκάρτ, οφείλεται στην πολυπλοκότητα των νόμων που ισχύουν στην Ευρώπη, στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και στις αδυναμίες του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού συστήματος».
Η ίδια τάσσεται υπέρ της απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει στην Ευρώπη αναφορικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας πως λόγω του περίπλοκου ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιλέγουν τη μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.
:Θεωρείται πλέον απαράδεκτο να συμβαίνει τέτοιας έκτασης «αιμορραγία» για λόγους γραφειοκρατίας και νομικής Βαβέλ.
Αντίθετα, συμπληρώνει, στις ΗΠΑ υπάρχουν μηχανισμοί ενεργοποίησης των συνταξιοδοτικών ταμείων, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών που προσανατολίζουν τους αποταμιευτές προς τομείς μελλοντικής ανάπτυξης της οικονομίας.
Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι από το ευρωπαϊκό δάνειο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε το 2020 έχουν εκταμιευθεί μόνο τα μισά χρηματικά ποσά, η Λαγκάρντ αναφέρει ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης μεταξύ 2010 και 2015 όπου οι εθνικές διοικήσεις δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τις χρηματοδοτήσεις που τότε υπήρχαν.
Την ίδια ώρα κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΕ έσπευσαν να επισημάνουν την οικονομική ύφεση προειδοποιώντας ότι η πολιτική παράλυση αφήνει την Ευρώπη ακόμη πιο ευάλωτη σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Η κρίσιμη αυτή ανακοίνωση έγινε στους Financial Times, σε μια σπάνια κοινή πρωτοβουλία από του; διοικητές της Bundesbank και της Banque de France που δήλωσαν ότι η ήπειρος θα «καταδικαστεί» εάν η Γερμανία και η Γαλλία δεν μπορέσουν να αναζωογονήσουν την «κοινή γαλλο-γερμανική δράση».
Μια επίσης άλλη δυσμενής συγκυρία είναι πως λόγω σειράς παραγόντων αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
Ανάμεσα σ αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το υψηλό κόστος παραγωγής με σταθερές τιμές, η χαμηλή ποιότητα της παραγωγής και ο έντονος ανταγωνισμό από την Ουκρανία.