Επιπλέον πόρους, ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, θα διαχειριστεί η Ελλάδα στα επόμενα πέντε-έξι χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα Νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernization Fund) και το νέο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο (Social Climate Fund).
Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος της πράσινης μετάβασης μέσω και της ενεργειακής αναβάθμισης θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο πόροι ύψους 6 δισ. -ή το 20% του συνόλου- κατευθύνθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με τα τα 3 δισ. εξ αυτών ν’ αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων κατοικιών και επιχειρήσεων
Η Ελλάδα εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000
Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, που διοργάνωσε το ΥΠΕΝ, η κα Σδούκου αναφέρθηκε και σε όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια ως προς την εναρμόνιση με τους απαιτητικούς «πράσινους» στόχους της ΕΕ για το 2030. «Πετύχαμε πολλά τα τελευταία χρόνια, είχαμε ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ρεκόρ συμμετοχής τους (των ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή. Πλέον, συμμετέχουν με 57% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας» σημείωσε η κα Σδούκου και πρόσθεσε η Ελλάδα έγινε πέρυσι, για πρώτη φορά μετά το 2000, εξαγωγέας ενέργειας. Όπως είπε, οι στόχοι αυτοί επετεύχθησαν γιατί η κυβέρνηση δημιούργησε σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για να έρθουν στη χώρα επενδυτές, έδωσε κίνητρα και διαμόρφωσε το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο. Κάνοντας δε τον απολογισμό των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης ανέφερε ότι 2,1 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν σε μια πενταετία για 146.000 κατοικίες, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ.
Αναφερόμενη στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, η υφυπουργός υπενθύμισε ότι πρόκειται για πόρους ύψους περίπου 1,5 δισ ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να δαπανηθούν μέχρι το 2031- 2032. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, οι περισσότερες προτάσεις προς ένταξη στο Ταμείο, από άλλες χώρες, αφορούν αναβάθμιση ενεργειακών υποδομών. Η κα Σδούκου πρόσθεσε ότι η επίτευξη των υψηλών στόχων της ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση απαιτεί υψηλούς πόρους, που συχνά δεν είναι διαθέσιμοι. Για αυτό και το υπουργείο πρότεινε το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα για τα clusters (συστάδες) κτηρίων, που θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων με μόχλευση και ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω της προκήρυξης ανοιχτών διαγωνισμών. Το πρόγραμμα υποβλήθηκε από το ΥΠΕΝ στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού και αναμένεται η έγκρισή του