Εδώ και αρκετά χρόνια «κάτι συμβαίνει» με τα Τρίκαλα
Είναι μια πόλη που από πολύ νωρίς σε σχέση με τις γνωστές ολιγωρίες, καθυστερήσεις και αγκυλώσεις την ελληνικής πραγματικότητας, αγκάλιασε την προοπτική της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και όχι εφάρμοσε καινοτομίες βιώσιμης ανάπτυξης αλλά,και μπήκε στο ευρωπαϊκό «όχημα» για την επίτευξη υψηλών στόχων.
Σε σχέση με άλλες πόλεις με τα ίδια κλιματολογικά , οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα, τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με προβάδισμα σ αυτήν την περιβαλλοντική κουλτούρα, με ανάπτυξη δικτύων ποδηλατόδρομων μήκους σχεδόν 20 χλμ, ενθάρρυνση της χρήσης των μαζικών μέσων μεταφοράς και αύξηση της χρήσης τους, προσανατολισμό στην ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, αύξηση πρασίνου κ.α.
Έτσι μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε το γεγονός ότι τα Τρίκαλα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αναδείχθηκαν από την επίτροπο για την Καινοτομία, την Ερευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία Ιλιάνα Ιβάνοβα, σε ειδική τελετή χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο μεταξύ αυτών που προορίζονται να καταστούν. κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας και να αποτελέσουν το παράδειγμα ώστε να γίνουν βιώσιμες έως το 2050 όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και η Ε.Ε. πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο αγώνα καθαρής τεχνολογίας.
Το σήμα (mission label) που έλαβαν οι εκπρόσωποι 20 πόλεων από την επίτροπο είναι τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη γιατί επωμίζονται μια κρίσιμη αποστολή.
Το να επιλέγεται, άλλωστε από την ΕΕ μια πόλη για να κυνηγήσει τον ακριβό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, είναι από μόνο του μια επίζηλη σημαντική διάκριση.
Από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ επισημαίνεται ότι: «Το Σήμα Αποστολής της ΕΕ αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι των πόλεων που αποτελούν μέρος της αποστολής της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις. Αναγνωρίζεται η επιτυχής ανάπτυξη των Συμβάσεων Κλιματικής Πόλης (CCC), οι οποίες σκιαγραφούν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα».
Τονίζεται επίσης ότι «οι πόλεις που έλαβαν το σήμα επιδεικνύουν δέσμευση και δημιουργικότητα, έχοντας δρομολογήσει δράσεις για την επιτάχυνση της μετάβασής τους στην κλιματική ουδετερότητα, όπως για παράδειγμα μέσω του βιώσιμου πολεοδομικού σχεδιασμού, των νέων προγραμμάτων κινητικότητας, της ενεργειακής απόδοσης στο δομημένο περιβάλλον, καθώς και της παραγωγής και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όλα αυτά σε συνδημιουργία με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους».