Τι σημαίνει προετοιμάζομαι για να αντιμετωπίσω τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης;
Αν έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε συζητήσεις φοιτητών και φοιτητριών σε κάθε γωνία της Ευρώπης θα διαπιστώσετε την αγωνία τους για το ποιες από τις σημερινές δουλειές θα επιβιώσουν μετά από λίγα χρόνια και για το πως θα προλάβουν τις εξελίξεις αποκτώντας την νέα κατάρτιση για την εποχή των ρομπότ.
Το τι θα πρέπει να κάνουν οι νέοι μας μπροστά σ αυτή την πλημμυρίδα δεν μπορεί να το απαντήσει ίσως ούτε ο Πιερρακάκης.
Μπορούμε όμως να ενημερωθούμε καλύτερα και να μάθουμε λεπτομερείς για την ανθεκτικότητα των επαγγελμάτων, να κατανοήσουμε το νέο τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία και να μην ζαλιστούμε διαπιστώνοντας πως μέρα που περνά, γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και ρομπότ.
Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται μια «συστημική» τεχνολογία με γενικευμένες επιπτώσεις επί του πληθυσμού οι οποίες θα αγγίξουν όλες σχεδόν τις πτυχές της οικονομικής επιστημονικής και κοινωνικής καθημερινότητας.
Μια μελέτη στη Βρετανία, που χρηματοδοτήθηκε από εμπόρους και προμηθευτές ηλεκτρικών συσκευών ElectricalDirect, διαπίστωσε ότι ενώ οι χειροκίνητες και επαναλαμβανόμενες εργασίες ήταν εύκολο να αντικατασταθούν με ρομπότ, οι γιατροί και οι δάσκαλοι ήταν ασφαλείς «προς το παρόν».
Οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο από τον αυτοματισμό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι οι σερβιτόροι, οι άνθρωποι που γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων,διορθωτές και μεταφραστές, βοηθοί στο λιανικό εμπόριο, το προσωπικό των μπαρ και αγρότες. Από την άλλη πλευρά, πιο ασφαλείς είναι οι γιατροί, οι δάσκαλοι, οι οδοντίατροι, οι ψυχολόγοι και οι φυσικοθεραπευτές. Ειδικά οι δυο τελευταίες ειδικότητες μαλλον άνθιση θα γνωρίσουν.
Σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα των αλλαγών και οι επιδράσεις τους στην αγορά εργασίας είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολο να βρεθούν και σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι πια ένας γρίφος ή και ανέκδοτο.