Με τη συμμετοχή 16 εταίρων από την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική πραγματοποιήθηκε το kick-off meeting για το έργο «FoodSafety4Africa» (FS4Africa) στο Ibadan της Νιγηρίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη βελτίωση των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων στην αφρικανική ήπειρο.
Ειδικά σχεδιασμένο για την καταπολέμηση των πιεστικών ζητημάτων ασφάλειας των τροφίμων που μαστίζουν την Αφρική, το FS4Africa εστιάζει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών συστημάτων τροφίμων, αντιμετωπίζοντας βασικές προκλήσεις που επικρατούν στην περιοχή.
Στο έργο FS4Africa το ζήτημα της ασφάλειας προσεγγίζεται πολύπλευρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα φάσμα ανησυχιών: από τη μόλυνση από μυκοτοξίνες σε πολλαπλές καλλιέργειες, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα δημητριακά και τα λαχανικά έως τις μικροβιακές απειλές όπως το Escherichia coli και το διάχυτο ζήτημα της νόθευσης των τροφίμων. Με ιδιαίτερη έμφαση στον άτυπο τομέα (informal sector), το έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon Europe», επιχειρεί να αναδιαμορφώσει τις τοπικές αγορές, ενισχύοντας έτσι την επισιτιστική ασφάλεια και διευκολύνοντας το περιφερειακό εμπόριο.
Η πρόσφατη συνάντηση στο Ibadan σηματοδότησε την έναρξη μιας συλλογικής προσπάθειας με σκοπό να επιφέρει αλλαγές. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, δόθηκε βάση στην αξιοποίηση τεχνογνωσίας, εργαλείων και στρατηγικών, καθώς μέσω της ανάπτυξης πολιτικής, της εφαρμογής των υφιστάμενων κανονισμών, αλλά και της ενσωμάτωσης ψηφιακών καινοτομιών, το FS4Africa φιλοδοξεί να προσδώσει αξιοπιστία και διαφάνεια στη λειτουργία του άτυπου τομέα (informal sector) και των ανοιχτών αγορών.
«Η ασφάλεια των τροφίμων έχει βαθιά απήχηση σε κάθε κοινότητα. Η ποιότητα των τροφίμων μας, επηρεάζει άμεσα την ευημερία, τη διαβίωση και την οικονομική μας πρόοδο. Παρά τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο άτυπος τομέας (informal sector) στην προμήθεια σημαντικού μέρους των τροφίμων της Αφρικής και στην επέκταση της εμβέλειάς του πέρα από την ήπειρο, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων», δήλωσε η συντονίστρια του έργου Dr. Titilayo Falade του Διεθνούς Ινστιτούτου Τροπικής Γεωργίας (IITA).
Εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για το kick-off meeting, σημείωσε: «Το έργο FoodSafety4Africa ξεκίνησε με μια παραγωγική τριήμερη συνάντηση, διευκολύνοντας ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εταίρων και θέτοντας τις βάσεις για την υλοποίηση του έργου. Με συντονιστή το Διεθνές Ινστιτούτο Τροπικής Γεωργίας, αυτό το έργο είναι ένα προϊόν συνεργασίας 16 εταίρων από την Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη, ενωμένων σε μια αποστολή να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφάλειας των τροφίμων στον άτυπο τομέα (informal sector). Με ακλόνητη αποφασιστικότητα και συλλογική τεχνογνωσία, είμαι βέβαιη ότι αυτό το έργο θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην ήπειρο».
Κατά τη διάρκεια υλοποίησής του τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το έργο θα αξιοποιήσει προηγούμενες και τρέχουσες πρωτοβουλίες της ΕΕ, ενισχύοντας τη συνεργασία με αξιόλογους φορείς, όπως το Joint Research Center και το Knowledge Center for Global Food and Nutrition Security.
Μία από τις βασικές πτυχές του FS4Africa είναι η διεπιστημονική προσέγγισή του, η οποία συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικούς τομείς για να εξασφαλίσει την ευημερία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Με την υιοθέτηση ολιστικών προσεγγίσεων, το έργο στοχεύει να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και να καλύψει τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.