Απόσπασμα από το βιβλίο “Αυτοδιοίκηση και Επιχειρηματικότητα” των Ν. Βαρσακέλη, Χρ. Κουτσουλιάνου, Ε. Ζήκου, Εκδόσεις ΖΥΓΟΣ, 2010
Επιχειρηματικότητα στο Τορόντο (Enterprise Toronto) – Καναδάς
Η περιοχή
Το Τορόντο είναι η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά. Βρίσκεται στο Νότιο Οντάριο, στη βορειοδυτική ακτή της ομώνυμης λίμνης. Ο δήμος του Τορόντο, με 2,5 εκατ. κατοίκους, είναι ο πέμπτος πιο πυκνοκατοικημένος δήμος της Βόρειας Αμερικής. Ο δήμος του Τορόντο βρίσκεται στην καρδιά της μητροπολιτικής περιοχής του Τορόντο (Greater Toronto Area) η οποία κατοικείται από 8,1 εκατ. κατοίκους, περίπου το 25% του πληθυσμού του Καναδά.
Η ηλικιακή και φυλετική σύνθεση του πληθυσμού μεταβάλλεται αρκετά γρήγορα τα τελευταία κυρίως χρόνια. Τα άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών αποτελούν το 17,5% του πληθυσμού και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών το 13,6%. Η μέση ηλικία του πληθυσμού ανέρχεται στα 36,9 χρόνια. Από το 2006, το 46,9% των κατοίκων της πόλης ανήκει σε μια μειονότητα (αφροαμερικανοί, ισπανόφωνοι, κ.α.). Ο πληθυσμός των μειονοτήτων υπολογίζεται ότι θα αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού ως το 2017.
Η δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη του Τορόντο έχει καθοριστεί με νόμο. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του Τορόντο εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες. Το δημοτικό συμβούλιο είναι τοπικό νομοθετικό σώμα που αποτελείται από 44 συμβούλους, οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις γεωγραφικές περιοχές της πόλης. Η θητεία του δημάρχου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης είναι τετραετής.
Το Τορόντο, θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα του Καναδά και ένα από τα σημαντικά οικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Στους κύριους οικονομικούς τομείς που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή περιλαμβάνονται ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι επιχειρησιακές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, η αεροδιαστημική, τα μέσα μεταφοράς, οι τέχνες, η ιατρική έρευνα, ο τουρισμός και η αθλητική βιομηχανία. Η κεφαλαιαγορά του Τορόντο είναι η όγδοη μεγαλύτερη παγκοσμίως και στο Τορόντο εδρεύουν οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες του Καναδά.
Τέλος, η πόλη αποτελεί σημαντικό κέντρο μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδόσεων, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογικών πληροφοριών και βιομηχανιών παραγωγής ταινιών. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, η απασχόληση ανέρχεται στους 1.3 εκατομμύρια εργαζόμενους, για το 2009, από τους οποίους πάνω από 80% εργάζονται σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγεία, η εκπαίδευση, το εμπόριο και οι κατασκευές.
Οικονομικοί δείκτες της περιοχής του Τορόντο
Πηγή: Statistics Canada, Labour Force Survey
Η πολιτική
Το Γραφείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού του Τορόντο παρέχει υποστήριξη σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, σε δυνητικούς επενδυτές και σε επιχειρηματικές ενώσεις-επιμελητήρια. Οι βασικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του γραφείου αφορούν την ανάπτυξη και διατήρηση των επιχειρήσεων, την προώθηση των επενδύσεων και τις επιχειρηματικές πληροφορίες.
Το πρόγραμμα Enterprise Toronto είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με τη συνέργια του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για να παρέχει ενιαίες υπηρεσίες και προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρηματιών και των μικρών επιχειρήσεων του Τορόντο. Οι ιδρυτικοί φορείς του προγράμματος Enterprise Toronto είναι οι παρακάτω:
- City of Toronto Economic Development & Culture
- Ministry of Economic Development and Trade
- Toronto Community News
- Canada Business Ontario
- Association of Chinese Canadian Entrepreneurs
- Cyberbahn
- The Toronto Board of Trade
- Yahoo Canada Co
- Td Canada Trust
- Industry Canada
Η διοίκηση του προγράμματος ασκείται από τον δήμο του Τορόντο μέσω του Γραφείου Οικονομικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό της χρηματοδότησης των πολιτικών και δράσεων που εφαρμόζει το Enterprise Toronto προέρχεται από την Καναδική Κυβέρνηση και την Τοπική Κυβέρνηση του Οντάριο.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή υποστήριξης προς τους επιχειρηματίες για τη λήψη σωστών αποφάσεων, μέσω πληροφόρησης για την εμπορία, τη διαχείριση-μάνατζμεντ και την εύρεση πηγών χρηματοδότησης ώστε να επιτύχουν την πλήρη ανάπτυξη και εξέλιξη τους. Όπως σημειώνουν οι εμπνευστές του, «το πρόγραμμα Enterprise Toronto είναι ένα «δυναμικό όχημα» που συγκεντρώνει μια σειρά από οργανισμούς, επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, επιμελητήρια και κυβερνητικούς φορείς που με καινοτόμες δράσεις και στρατηγικές συμμαχίες, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών του Τορόντο».
Στο πρόγραμμα απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό που βοηθά τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων από την έναρξη μέχρι και τα πρώτα στάδια της επιχείρησης. Διατηρεί βάση δεδομένων με επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις επιχειρήσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Το πρόγραμμα βοηθά τους επιχειρηματίες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις κατά την έναρξη της επιχείρησής τους και να αναπτύξουν τις διοικητικές και διαχειριστικές ικανότητές τους. Κατά τις συναντήσεις που γίνονται με τους επενδυτές, οι υπεύθυνοι της πολιτικής τονίζουν τα πλεονεκτήματα και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή του Τορόντο, ενώ παράλληλα διευκολύνουν τις αποστολές των τοπικών επιχειρηματιών για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις.
Πιο αναλυτικά, το Enterprise Toronto παρέχει πολλές υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες και τους δυνάμει επιχειρηματίες. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουμε τις επισκέψεις σε επιχειρήσεις- κλειδιά και σε επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε κυβερνητικές υπηρεσίες (πχ φορολογικές αρχές). Συχνά βοηθά τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση του τόπου εγκατάστασης, δίνοντας πληροφορίες για την αγορά ακινήτων και τις ευκαιρίες μετεγκατάστασης. Επίσης βοηθά στην προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των επιχειρήσεων, στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και στην αναζωογόνηση των περιοχών με στόχο την αύξηση της απασχόλησης.
Οι δράσεις τους προγράμματος Enterprise Toronto εφαρμόζονται από το 1999 με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί, μέχρι σήμερα, πάνω από 300.000 επιχειρήσεις, με το 75% αυτών να είναι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους, ενώ έχουν προκύψει και 240.000 θέσεις εργασίας με την μορφή της αυτοαπασχόλησης.
Αναλυτικά οι δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Enterprise Toronto είναι οι παρακάτω:
- Επιχειρηματική καταχώρηση (Business name registration and incorporation)
Οι περισσότερες επιχειρήσεις στο Οντάριο απαιτείται να είναι εγγεγραμμένες στο Υπουργείο Ανάπτυξης της Κυβέρνησης και στην Υπηρεσία Καταναλωτών. Το Enterprise Toronto, σε συνεργασία με την Cyberbahn, παρέχει πλέον τις υπηρεσίες καταχώρισης σε οποιοδήποτε από τα γραφεία του.Έτσι, ο επιχειρηματίας μπορεί να εγγραφεί, να ανανεώσει, να τροποποιήσει ή να διαλύσει μια επιχείρηση, καθώς επίσης και να πληροφορηθεί εάν το νέο όνομα της επιχείρησης του είναι ήδη καταχωρημένο από τα συγκεκριμένα γραφεία.
- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της Επιχείρησης Τορόντο(Enterprise Toronto Advisory
Service)
Κάθε μικρή επιχείρηση χρειάζεται καθοδήγηση και ενθάρρυνση. Ένας προσωπικός σύμβουλος είναι, λοιπόν, διαθέσιμος να την βοηθήσει. Ο σύμβουλος απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν στον επιχειρηματικό προγραμματισμό, την εμπορία και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση μιας επιχειρηματικής ιδέας, να εξετάσει το επιχειρηματικό σχέδιο ή να διερευνήσει τρόπους για τη βελτίωση της επιχείρησης. Επίσης παρέχονται συμβουλές σχετικά με:
- Τους κανόνες και τις απαιτήσεις των αδειών
- Τα προγράμματα βοήθειας που παρέχει η Κυβέρνηση
- Τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων
- Τις επιχειρηματικές τάσεις
- Τις τεχνικές έρευνας της αγοράς
- Την διαχείριση της ροής μετρητών (cash flow management)
- Την προώθηση και τις διαφημιστικές στρατηγικές.
- Σεμινάρια (Enterprise Toronto Seminars)
Για την εκπαίδευση και την παροχή κινήτρων διεξάγονται σεμινάρια όλο το χρόνο. Είτε μόλις ξεκινήσει, είτε αφού έχει ξεκινήσει η επιχείρηση, τα σεμινάρια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνουν οι επιχειρηματίες ενημερωμένοι σχετικά με τις τελευταίες τάσεις και τις νέες τεχνικές κατάρτισης. Μάλιστα βοηθούν και στη δημιουργία επιχειρηματικών επαφών. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους τίτλους σεμιναρίων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα:
- Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών
- Διαφήμιση με χαμηλό προϋπολογισμό
- Διαχείριση ροής μετρητών
- Εμπόριο για μικρές επιχειρήσεις
- Μετάβαση στις παγκόσμιες εξαγωγές κ.α.
- Βιβλιοθήκη (Resource Library)
Η βιβλιοθήκη του Enterprise Toronto διαθέτει πολλές πληροφορίες που αφορούν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επιχειρηματική βιβλιοθήκη, οι κατάλογοι και τα οπτικοαουστικά μέσα είναι στη διάθεση του κοινού. Είτε η επιχείρηση βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών, είτε στο λιανικό εμπόριο, είτε στη μεταποίηση, είτε έχει ως βάση το σπίτι, υπάρχει η κατάλληλη πληροφορία που μπορεί να την βοηθήσει. Οι διαθέσιμες πληροφορίες στη βιβλιοθήκη του Enterprise Toronto είναι οι παρακάτω:
- Λογιστική για επιχειρήσεις
- Ακουστικά προγράμματα
- Επιχειρηματικοί οδηγοί
- Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων
- Οδηγός επιχειρησιακών σχεδίων
- Επιχειρηματικές τάσεις και άλλα.
- Η Εταιρεία Bizpal
Η εταιρεία Bizpal βοηθά στη δημιουργία του «προσωπικού» αρχείου της επιχείρησης με επαγγελματικά έγγραφα που είναι απαραίτητα για τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσει με την τοπική, επαρχιακή και ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επίσης χορηγεί βεβαιώσεις σχετικά με την διαθεσιμότητα όλων των απαραίτητων άδειων και πιστοποιητικών καλής λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Λόγοι επιτυχίας …
Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν η Καναδέζικη Κυβέρνηση, η Επαρχία του Οντάριο, ο Δήμος του Τορόντο, Πανεπιστήμια και ιδιωτικά ινστιτούτα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το κλίμα συνέργιας που έχει δημιουργηθεί ίσως αποτελεί τον βασικό λόγο επιτυχίας του συγκεκριμένου προγράμματος καθώς έχει περάσει το μήνυμα στην τοπική κοινωνία ότι κανένας δεν μένει πίσω και όλοι μαζί, δημόσιοι, ιδιωτικοί και κοινωνικοί φορείς βοηθούν στην ανάπτυξη της πόλης.
Εμπόδια και λύσεις που υιοθετήθηκαν…
Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την εφαρμογή αυτών των δράσεων ήταν το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για τη συμπλήρωση των στοιχείων για την προβολή των επιχειρηματιών, η καταχώρηση όλων των απαραίτητων πληροφοριών σε μια ιστοσελίδα και η μετάφραση αυτών των πληροφοριών στις γλώσσες των μειονοτήτων.
Η δράση του Καμπ καινοτομίας – 2010
Το Καμπ καινοτομίας – 2010 είναι οργανωμένο από το πρόγραμμα Enterprise Toronto και προσφέρει στους επιχειρηματίες και στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μια ευκαιρία να γνωρίσουν και προσαρμόσουν τους εαυτούς τους σε νέες ιδέες. Αναγνωρισμένοι καινοτόμοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μοιράζονται τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων και των συζητήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο τον μήνα Ιούνιο. Οι διοργανωτές του καμπ καινοτομίας είναι ο δήμος του Τορόντο μαζί με το πρόγραμμα Enterprise Toronto σε συνεργασία με την Canada Business Ontario, την CIPO OPIC και την Ontario Company.
Το καμπ καινοτομίας του Τορόντο διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2008 και είχε τίτλο «Εκμεταλλευόμενοι την πνευματική δύναμη των μεταναστών» και είχε σαν διοργανωτές τους το City of Toronto Economic Development and Alliance of Technology και το Science Specialists TorontoΤο δεύτερο καμπ διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2009 από το Enterprise Toronto, το Toronto Economic Development, το Culture and Tourism and the Alliance of Technology και το Science Specialists Toronto με θέμα «Καινοτομία είναι να σκέφτεσαι έξω από τα όρια».
Τον Ιούνιο του 2010 πραγματοποιήθηκε το καμπ με μεγάλη επιτυχία και το παρακολούθησαν πάνω από 250 επιχειρηματίες από την περιοχή του Οντάριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους χορηγούς του κάμπ καινοτομίας – 2010:
- Canada Trust
- YAHOO CANADA
- TCN
- BOOM.
Οι οργανισμοί που συμμετείχαν στο καμπ καινοτομίας ήταν:
- Canada Business Ontario
- Canada Revenue Agency-SR&ED Program
- Canadian Innovation Exchange
- Canadian Intellectual Property Office
- Canadian Youth Business Foundation
- National Angel Capital Organization
- Public Works and Government Services Canada-Office of Small and Medium Enterprises
- TD Canada Trust Small Business Banking
- TieQuestToronto Business Development Centre
- Toronto Public Library
Όσον αφορά στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος επιχειρηματίας από τη συμμετοχή του στο καμπ αναφέρουμε τα παρακάτω:
- Έρχεται σε επαφή με επιτυχημένους επιχειρηματίες και διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων
- Ενημερώνεται για τις καλύτερες πρακτικές καινοτομίας
- Έρχεται σε επαφή με ειδικούς σε θέματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και προστασίας της ακίνητης περιουσίας
- Ανακαλύπτει τρόπους που η κυβέρνηση μπορεί να τον βοηθήσει
- Συνάπτει ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές επαφές.
Η συμμετοχή λοιπόν, στο πρόγραμμα καμπ καινοτομίας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπορέσει να ανακαλύψει ο επιχειρηματίας νέους τρόπους για την αύξηση των πωλήσεων, για την προσέλκυση νέων επενδυτών καθώς και σχετικά με την παροχή υπηρεσιών σε νέους πελάτες με χαμηλότερο κόστος. Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του καμπ στα διάφορα πάνελ ήταν η εξής:
- Μετατρέψτε την ιδέα σε πράξη
- Απελευθερώστε την καινοτομία στην επιχείρηση σας
- Πνευματική ιδιοκτησία: Ανακαλύψτε και την αξία άλλων πλεονεκτημάτων
- Η αγορά μάρκετινγκ της κινητής τηλεφωνίας
- Δημιουργώντας την δική σας μοναδική πρόταση πωλήσεων
- Πληροφορίες για κυβερνητικά προγράμματα, υπηρεσίες και κανονισμούς.
Διαδικτυακοί τόποι:
Ο Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος είναι συγγραφέας και αρθρογράφος σε ελληνικά και ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Πρώην διευθυντής της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς. Επικοινωνία: http://www.koutsoulianos.gr/ Youtube Facebook Linkedin