Παρακολουθώ με δέος τις πληγές που άνοιξε η κακοκαιρία με την ονομασία Daniel. Θλίβομαι από τα γεγονότα των πλημμυρών και των καταστροφών των δασών μας. Άλλαξαν οι κλιματικές συνθήκες και μας βρήκαν ανοχύρωτους. Ήμουν στην περιοχή των Φλογητών στην θεομηνία του 2019 και ένιωσα τον φόβο του ανθρώπου που δεν μπορεί να τα βάλει με την φύση. Κάλυψα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ πυρκαγιές και μύρισα την καμένη σάρκα του δάσους.
Ζω σε μία πόλη όπου μια δυνατή βροχή φράζει τα φρεάτια. Στην τελευταία χρειάστηκε να σηκώσω τα μπατζάκια του παντελονιού μου -όχι μόνο εγώ- για να διασχίσω δρόμους και πεζοδρόμια καθώς τα νερά έτρεχαν ορμητικά χωρίς να βρίσκουν διέξοδο. Ένα πρόβλημα άλυτο χρόνια τώρα.
Ζω σε μία πόλη με έναν τεράστιο πνεύμονα -του Σέιχ Σου- να ανασαίνει για τους πολίτες της, μα παραταύτα η Θεσσαλονίκη να κατέχει τα σκύπτρα της πιο ρυπασμένης σε ολόκληρη την χώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ζω σε μία πόλη βρώμικη, που τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους, τα πεζοδρόμια είναι παραμελημένα και σπασμένα, τα πάρκα εγκαταλειμμένα σε μικροαπορρίμματα, θέτοντας επιτακτικά τα ζητήματα υγιεινής.
Επιθυμώ μια Θεσσαλονίκη βιώσιμη, πράσινη, καθαρή, ελκυστική. Μία Θεσσαλονίκη που να σέβεται την καθημερινότητα μας. Η καθαριότητα είναι ζωτικής σημασίας. Ένας επόπτης γειτονιάς θα βοηθήσει ώστε θέματα που αφορούν στα απορρίμματα, το πράσινο, τον φωτισμό, τα γκράφιτι, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και άλλα, να βρούνε άμεσα λύση.
Ως πολίτης του κέντρου, αντιμετωπίζω έντονα το θέμα του πάρκινγκ, τόσο, που τα τελευταία χρόνια αποφεύγω να μετακινηθώ με το αυτοκίνητο. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Χρειάζονται νέες θέσεις στάθμευσης και επανασχεδιασμός των υπαρχόντων.
Ένα μεγάλο θέμα που δεν έχει βρει λύση είναι τα αδέσποτα στα οποία πρέπει να παρέχεται ιατρική φροντίδα και τροφή, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες. Χρειάζονται στείρωση και προώθηση στην αναδοχή.
Ο δημόσιος χώρος, στον οποίο κινούμαστε καθημερινά, συχνά δυστυχώς είναι αφιλόξενος. Μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια, τραπεζοκαθίσματα που φράζουν τον δρόμο στους πεζούς -πρόσφατα είδα σε πεζόδρομο να καταλαμβάνουν τον οδηγό όδευσης τυφλών- , αυτοκίνητα να κλείνουν ράμπες ειδικά κατασκευασμένες για την πρόσβαση από αμαξίδια. Ο δημόσιος χώρος επιβάλλεται να είναι φιλικός και ασφαλής με συστηματική φροντίδα και γενναίες αποφάσεις.
Είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα, μα θα κλείσω με τον Θερμαϊκό. Στο υπέροχο παραλιακό μέτωπο που καθημερινά το πρωί διασχίζω, λυπάμαι να βλέπω τόσο συχνά την εικόνα των σκουπιδιών, μεγάλων και μικρών αντικειμένων να επιπλέουν τυλιγμένα στο φυτοπλαγκτόν χρώματος καφέ. Μια εικόνα δυσάρεστη και αποκρουστική για εμάς που ζούμε εδώ αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης. Ειδικά εξοπλισμένα σκάφη μπορούν να απομακρύνουν τα απορρίμματα, ενώ είναι σκόπιμο να διενεργούν και μόνιμους προληπτικούς καθαρισμούς.
Η απόφασή μου να συμμετέχω στις εκλογές ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Ομάδα για την Θεσσαλονίκη» του Στέλιου Αγγελούδη, συνδέεται άρρηκτα με την πρόθεσή μου να προσφέρω το καλύτερο δυνατό στην πόλη που μεγάλωσα, ζω και αγαπώ.
Η Μάρνη Χατζηεμμανουήλ είναι Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος Μ.Ι. ΕΣΗΕΜΘ, Διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος , στην «Ομάδα για την Θεσσαλονίκη» του Στέλιου Αγγελούδη