Καθώς η ποιότητα ζωής βελτιώνεται και οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας διαδέχονται η μία την άλλη, το ηλικιακό προσδόκιμο αυξάνεται θεαματικά. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος σταματάει να είναι εμπόδιο στα σχέδια μας και έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να τα πραγματοποιήσουμε. Το να παραμένουμε υγιείς και δραστήριοι είναι βασικός στόχος για τους περισσότερους από εμάς. Και μια ομάδα ανθρώπων γνωστοί με το όνομα «SuperAgers», τα καταφέρνουν και απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ο όρος αυτός επινοήθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Northwestern και αφορά τους ηλικιωμένους οι οποίοι αν και έχουν περάσει τα 80 , διαθέτουν εξαιρετική μνήμη και διαύγεια και παραμένουν δραστήριοι.
Ωστόσο ο Superager δεν είναι απλώς κάποιος που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά είναι αυτός που διατηρεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο σωματικής, γνωστικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας.
Βασικός παράγοντας για όλα αυτά είναι η ορθή λειτουργία του εγκέφαλου. Ο εγκέφαλος των περισσότερων ανθρώπων συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουν. Στους SuperAgers, ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ο φλοιός, που είναι υπεύθυνος για τη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη, παραμένει πολύ πιο παχύς και συρρικνώνεται πιο αργά από ό,τι στους μεσήλικες. Και επειδή το γήρας και η καλή ποιότητα ζωής μας αφορά όλους η επιστήμη προτείνει τρόπους που εφαρμόζουν οι SuperAgers και πετυχαίνουν να είναι υγιείς και δραστήριοι και τους οποίους αν υιοθετήσουμε θα παραμείνουμε ακμαίοι.
Αφιερώνουμε χρόνο σε πράγματα που μας αρέσουν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που είναι ευχάριστες και δεν προκαλούν άγχος.
- Αθλούμαστε τακτικά. Εδώ να σημειωθεί ότι ι άσκηση δεν είναι μόνο το τρέξιμο ή το γυμναστήριο και η γιόγκα. Δραστηριότητες όπως η κηπουρική, η χειροτεχνία ή οι δουλειές του σπιτιού μας βοηθούν να κινούμαστε και να παραμένουμε δραστήριοι και σε διαρκή εγρήγορση. Οτιδήποτε μας αποτρέπει από την καθιστική ζωή, είναι πολύτιμο για τη φυσική μας κατάσταση. Η τακτική άσκηση σχετίζεται τόσο με τη μακροζωία όσο και με το αρμονικό μεγάλωμα.
- Περιορίζουμε το άγχος. Ζητήματα εργασιακά, οικονομικά, οικογενειακά θα μας απασχολούν πάντα. Το ζήτημα είναι εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε. Ζητάμε βοήθεια όταν το χρειαζόμαστε και σκεφτόμαστε πως αν καταρρεύσουμε, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μη λυθούν τα προβλήματά μας.
- Κοινωνικοποιούμαστε. Αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό των SuperAgers. Περνούν αρκετό χρόνο είτε με φίλους, είτε με την οικογένεια. αφιερώνουν ώρες στον εθελοντισμό ή στη δουλειά και στις συζητήσεις με τους συναδέλφους. Έρευνες δείχνουν πως τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη γνωστική και σωματική υγεία.
- “Γυμνάζουμε” τον εγκέφαλό. Για παράδειγμα, ποτέ δεν θεωρούμαστε υπερβολικά μεγάλοι για να μάθουμε μια νέα γλώσσα, να γνωρίσουμε ένα νέο μέρος, να μάθουμε να παίζουμε ένα μουσικό όργανο ή να καταπιαστούμε με οτιδήποτε μας φαίνεται διανοητική πρόκληση.
Ας περιμένει ο νεκροθάφτης……. αυτοί οι περίφημοι δραστήριοι και αεικίνητοι ηλικιωμένοι μας δείχνουν το δρόμο !!!!
Η Δρ. Βίκυ Σχοινά είναι Διδάκτωρ Κτηνίατρος