Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου εμφανίστηκε ως απειλή για τον πλανήτη μας πριν μερικές δεκαετίες. Κάθε χρόνο εκλύονται 45-50 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη απορροφώντας και στη συνέχεια εκλύοντας πίσω στην ατμόσφαιρα θερμότητα. Η σημασία τους είναι καθοριστική, αφού χωρίς τα συγκεκριμένα αέρια η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης θα ήταν -18οC. Ωστόσο η υπερθέρμανση που ταλαιπωρεί τον πλανήτη, έρχεται ως επακόλουθο της αύξησης της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Πέρα όμως από τον άνθρωπο υπάρχει και ένας ακόμη ύποπτος για την επιβάρυνση της κλιματικής ισορροπίας. Ο αντίκτυπος των αγελάδων στο περιβάλλον και οι συνέπειές του στην κλιματική αλλαγή, απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους επιστήμονες. Μοιάζουν τόσο γαλήνιες και αξιαγάπητες καθώς βόσκουν στα λιβάδια, που δύσκολα θα περνούσε από το μυαλό μας ότι οι αγελάδες ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, είναι πλέον δεδομένο, ότι το βόειο κρέας και τα παράγωγά του, αν και αναμφίβολα νόστιμα και θρεπτικά, αποτελούν σχετικά μη φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές επιλογές.
Ο λόγος θα μπορούσε να είναι αστείος εάν δεν ήταν τόσο σημαντικός: Οι αγελάδες ρεύονται! Θα αναρωτηθείτε…. Ε και; Δεν είναι απλώς θέμα καλών τρόπων. Το ακατάσχετο ρέψιμο των αγελάδων στις εκτροφές απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου, το οποίο παράγουν κατά τη διάρκεια της πέψης. Η μέση γαλακτοπαραγωγός αγελάδα παράγει κάθε μέρα 100 με 200 λίτρα μεθανίου. Φανταστείτε λοιπόν, πόσα αέρια εκλύονται καθημερινά από 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες – όσος δηλαδή εκτιμάται ότι είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός τους.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο αντίκτυπός της στο κλίμα θα αυξηθεί αν δεν ληφθούν μέτρα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για κρέας αυξάνεται, σύμφωνα με έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ). Ο καταναλωτισμός και η ταχυφαγία, οδηγούν σε υπέρμετρη ζήτηση των προϊόντων από βοοειδή με τον πληθυσμό τους να αγγίζει άνευ προηγουμένων υψηλά επίπεδα. Στον βωμό της αύξησης της παραγωγής, χρησιμοποιούνται τροφές που προκαλούν περισσότερη έκλυση μεθανίου κατά την πέψη από άλλες.
Προκειμένου να απαντηθεί αυτή η τάση χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των ζώων εκτροφής ο FAO κάνει διάφορες συστάσεις για την παραγωγή, αλλά και την κατανάλωση. Προτείνει κυρίως την αύξηση της παραγωγικότητας στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής, την αλλαγή στη διατροφή των ζώων και τη βελτίωση της υγείας τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε την αγάπη μας για το βόειο κρέας με τη σωτηρία του πλανήτη……
Η Δρ. Βίκυ Σχοινά είναι Διδάκτωρ Κτηνίατρος