Οι πόλεις μας μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα και αυτό προκαλεί προβλήματα, όπως, τα υπερφορτωμένα δίκτυα μαζικής μεταφοράς, η δυσκολία στη μετακίνηση και η αιθαλομίχλη, τα οποία επιφέρουν επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον.
Μια πρόταση για το πως το μέλλον θα μπορούσε να γίνει πιο βιώσιμο και πιο υγιές ήρθε με την «πόλη των 15 λεπτών». Είναι μια ιδέα που αφορά την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους των πόλεων και διαδόθηκε κυρίως στην Ευρώπη με στόχο την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών τους σε κοντινή απόσταση περίπου 15 λεπτών. Σε αυτή την πόλη, για να μειωθεί η μετακίνηση με το αυτοκίνητο και η έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προορισμοί όπως τα σχολεία, τα παντοπωλεία και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια των ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο ανάπτυξης, θα υπάρχει περισσότερος χώρος για τους ποδηλάτες και για τους πεζούς, ασφαλείς διαδρομές για παιδιά, για άτομα με αναπηρία, για ηλικιωμένους και χώροι για κοινωνικές συναθροίσεις. Τα αυτοκίνητα πιάνουν πολύ χώρο και κυρίως εμποδίζουν την ενεργή κινητικότητα.
Ηδη σε όλο τον κόσμο δεκαέξι πόλεις έχουν εφαρμόσει το σχέδιο της «πόλης των 15 λεπτών» ή προτίθενται να το κάνουν με διάφορα προγράμματα, τα οποία είτε αφορούν μεμονωμένες περιοχές είτε ολόκληρο τον επανασχεδιασμό της πόλης. Μέχρι σήμερα, αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν συζητήσει και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εφαρμόσει αυτή την ιδέα ή πολύ παρόμοιες. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Ουτρέχτη και η Σαγκάη.
Το Παρίσι προηγείται και δείχνει τον δρόμο σε όλο τον κόσμο και η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό το 2016 τη συμπεριέλαβε στην εκστρατεία επανεκλογής της και άρχισε να την εφαρμόζει. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα σχολεία, που αποτελούν το κέντρο των συνοικιών. Ορισμένες αυλές τους μετατράπηκαν σε πάρκα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, οι μισές από τις 140.000 θέσεις στάθμευσης πρόκειται να επανασχεδιαστούν και να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές και χώρους στάθμευσης ποδηλάτων. Επίσης, η Σαγκάη ανακοίνωσε το 2016 πως θα εισαγάγει τους λεγόμενους «15λεπτους κύκλους κοινοτικής ζωής».
Στο μέλλον, όλοι θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 15 λεπτά με τα πόδια και ίσως το τέλος της χρήσης του αυτοκινήτου στον αστικό ιστό να αποτελέσει μια από τις επιθυμητές λύσεις βιωσιμότητας.
Η Δρ. Βίκυ Σχοινά είναι Διδάκτωρ Κτηνίατρος