Η Μικαελα και ο Φιλιπ διάλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους δίχως να σκεφτούν πως ρισκάρουν τη ζωή τους. Το ζευγάρι αγαπούσε την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Πήλιο. Συγκεκριμένα, τα Ποτιστικά Πηλίου ήταν το μέρος όπου γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν. Έτσι, αποφάσισαν να παντρευτούν εκεί. Ο Φιλίπ και η Μικαέλα έμεναν σε σπίτι της περιοχής Ποτιστικά, όμως ο ορμητικός χείμαρρος που εκδηλώθηκε στην περιοχή λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας το εξαφάνισε, αφήνοντας πίσω μόνο κάποια ίχνη από τα θεμέλιά του. Τουρίστες όπως αυτοί που επέλεξαν τα πανέμορφα νησιά της Ρόδου της Κέρκυρας και της Εύβοιας αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία τους χωρίς να προλάβουν να πάρουν τα πράγματά τους .Είναι οι τουρίστες που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με το μέλλον.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του CNN, Μπιλ Μακ Γκουάιρ και καθηγητή Γεωφυσικών και Κλιματικών Απειλών στο UCL (University College London), τα περιστατικά αυτά είναι η αρχή μίας εικόνας στην οποία θα πρέπει να συνηθίσουμε, ενώ θα πρέπει να αποτελέσουν «καμπανάκι» σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της. Η άποψή του αυτή ενισχύθηκε και από μία πρόσφατη έρευνα, βάσει της οποίας χωρίς την κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη το πιθανότερο θα είχαν αποφευχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τις οποίες βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.Όταν η αύξηση αυτή φτάσει στους 2 βαθμούς Κελσίου ο αριθμός των ημερών καύσωνα θα εξαπλασιαστεί στη νότια Ευρώπη και ακόμα και στη βόρεια Ευρώπη θα τριπλασιαστεί.
Η Ευρώπη είναι η πιο επισκέψιμη περιοχή του πλανήτη, καθώς το 2022 υποδέχθηκε 585 εκατομμύρια, από τα 900 εκατομμύρια διεθνείς ταξιδιώτες του κόσμου. Επιπλέον, οι εγχώριοι παραθεριστές ξεπέρασαν τους ξένους στις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου παράδοξο που ο τομέας παράγει άμεσα το 5% του ΑΕΠ της ΕΕ και, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έμμεσα πάνω από το 10%. Ορισμένες χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες και έμμεσες συνεισφορές των ταξιδιωτών, όπως η Κροατία (26% του ΑΕΠ), η Ελλάδα (18,5%), η Ισπανία (13,6%) και η Ιταλία (10%).
Ωστόσο η νοτιά Ευρώπη ανάμεσα της και η Ελλάδα είναι πλέον οι τόποι όπου η κλιματική αλλαγή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο αυτό για το οποίο οι επιστήμονες προειδοποιούσαν χρόνια και εμείς αδυνατούσαμε να αντιληφθούμε. Η ζέστη ,οι φωτιές και οι πλημμύρες είναι τα δείγματα της αλλαγής που επηρεάζει όχι μόνο την καθημερινότητα μας αλλά και τα ταξίδια στην Νότιο Ευρώπη.
Ο Μπιλ Μακ Γκουάιρ ο καθηγητής αναφέρει πως θα πρέπει να αλλάξει όχι μόνο το που κάνουμε διακοπές, αλλά και τον πραγματικό λόγο των διακοπών. Για τους βορειοευρωπαίους το ταξίδι στον ευρωπαϊκό νότο κάθε χρόνο για διακοπές γίνεται ενστικτωδώς. Κάτι το οποίο κάνουν χωρίς σκέψη. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόσο για το καλό των τουριστών, όσο και για το καλό του πλανήτη.Οι διακοπές και τα ταξίδια μας όπως υποστηρίζει πρέπει αρχικώς να αποσυνδεθούν από το αεροπλάνο βοηθώντας έτσι στη μείωση των εκλυόμενών ρύπων.
Ίσως η λύση να είναι οι διακοπές ως «διακοπή» από την καθημερινότητα, μια περίοδος, δηλαδή, ξεκούρασης, στη οποία θα «φορτίσουμε τις μπαταρίες μας» πριν επιστρέψουμε στη ρουτίνα. Και να αναρωτηθούμε αν για αυτή την εμπειρία, είναι προαπαιτούμενο ένα ταξίδι σε μέρη εξωτικά και άγνωστα ή γίνεται και σε μέρη πιο κοντά στο σπίτι!
Η πανδημία του κοροναϊού μας δίδαξε αυτή τη στάση, καθώς ήδη αναγκαστήκαμε να κάνουμε διακοπές κοντά στο σπίτι μας και πιθανόν αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια ανατροπής της κλιματικής αλλαγής που πλήττει ήδη τον πλανήτη μας.
Η Βίκυ Σχοινά είναι Διδάκτωρ Κτηνίατρος