Σε μια πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη της Booking.com, αποκαλύφθηκε ότι οι μισοί από τους τουρίστες είναι πλέον πρόθυμοι να δώσουν προτεραιότητα σε βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές, διότι θέλουν να μειώσουν το αποτυπώμα άνθρακα ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος. Αυτό ανάφερε στην σύνοδος κορυφής του Destination Europe στη βελγική πρωτεύουσα η Danielle D’Silva, επικεφαλής του τμήματος Αειφορίας της Booking.com.
Η έρευνα της Booking.com, η οποία περιλάμβανε χιλιάδες ερωτηθέντες από διαφορετικές χώρες, δείχνει μια σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία των καταναλωτών. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας ήταν ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας στον προγραμματισμό των διακοπών, η τάση φαίνεται να αλλάζει. Ένας αυξανόμενος αριθμός τουριστών εκφράζει την επιθυμία να ελαχιστοποιήσουν το αποτύπωμα άνθρακα, να μειώσουν τα απόβλητα και να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες. Είναι πρόθυμοι να αποφύγουν τις παραδοσιακές ταξιδιωτικές επιλογές προς όφελος πιο φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων, ακόμα κι αν έχουν ακριβές τιμές. Όταν ρωτήθηκαν αν θα ήθελαν να ταξιδέψουν με πιο βιώσιμο τρόπο φέτος, 76% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο απάντησαν καταφατικά. Μάλιστα, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) δήλωσαν ότι θα αισθάνονταν καλύτερα να μείνουν σε κάποιο κατάλυμα αν γνώριζαν ότι έχει πιστοποίηση ή σήμα βιωσιμότητας.
Νέοι και μεγάλοι, ζευγάρια και οικογένειες φαίνεται να έλκονται προς τη βιωσιμότητα ως κρίσιμο παράγοντα στις επιλογές των διακοπών τους. Αυτή η καθολική αποδοχή υποδηλώνει μια ευρύτερη πολιτιστική αλλαγή, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των περιβαλλοντικών ζητημάτων, καθώς και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού.
Ωστόσο, αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος για βιώσιμα ταξίδια αποκαλύπτει επίσης τις ελλείψεις του κλάδου. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι πολλοί ταξιδιώτες δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις πραγματικά βιώσιμες επιλογές. Το “Greenwashing” ή η αλλιώςη ψευδής διαφήμιση προϊόντων ως φιλικών προς το περιβάλλον, παραμένει ανησυχητικό. Είναι δύσκολο για τους τουρίστες να διακρίνουν ποιες εταιρείες είναι πραγματικά αφοσιωμένες σε βιώσιμες πρακτικές και ποιες απλώς κεφαλαιοποιούν την τάση εξαπατώντας το καταναλωτικό κοινό. Αυτό είναι ένα κενό που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, ενδεχομένως με την υιοθέτηση παγκοσμίως αναγνωρισμένων συστημάτων πιστοποίησης ή με διαφανή αναφορά μετρήσεων βιωσιμότητας.
Συμπερασματικά, η έρευνα της Booking.com χρησιμεύει ως αφύπνιση στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Καθώς το 50% των τουριστών είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για μια βιώσιμη εμπειρία διακοπών, υπάρχει σαφής εντολή για αλλαγή. Δεν είναι πλέον ζήτημα αν τα βιώσιμα ταξίδια θα γίνουν πιο ελκυστικά , αλλά πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί ο κλάδος για να ανταποκριθεί σε αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση.