Η Χάλκη ελληνικό νησί στα Δωδεκάνησα, με 250 κατοίκους , λειτουργεί ως πρότυπο για τις κοινότητες που θέλουν να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια.
O μετασχηματισμός της Χάλκης σε «έξυπνο» – πράσινο νησί, πρότυπο αειφορικής οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας ήταν το αποτέλεσμα ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Χάλκης και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα που ανέλαβε ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 ιδρύθηκε μια ενεργειακή κοινότητα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και κατασκευάστηκε ένα ηλιακό πάρκο που παράγει 1,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.
Με τον τρόπο αυτό η Χάλκη έγινε το πρώτο GR-eco island, μια πρωτοβουλία η οποία εχει στόχο την προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του υπουργείου.
Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.
«Το έργο εκτιμάται ότι θα μειώσει το αποτύπωμα CO2 κατά 2.576 τόνους, που ισοδυναμεί με τις εκπομπές 617 συμβατικών αυτοκινήτων», Ταυτόχρονα έχουν εξοικονομηθεί 260.000 ευρώ για την παραγωγή της πράσινης ενέργειας, ποσό που είναι αρκετό για να καλύψει το κόστος για περισσότερες από 200 οικογένειες που ζουν στο νησί», αναφέρει ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος, προγραμματιστής του έργου, project developer της εταιρείας Akuo
Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί είναι πλέον μηδενικοί όπως δηλώνει ο διοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού στο λιμάνι. Ο τελευταίος λογαριασμός της επιχείρησης του ήταν 1.500 € και είναι μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο που ήταν 8.000 € το χρόνο.
Επίσης το έργο παρέχει δωρεάν ρεύμα για οχήματα στο νησί – με την αστυνομία να είναι ένας από τους χρήστες του και να έχει συμπεριληφθεί ένα δίκτυο 5G – που επιτρέπει την τηλεϊατρική και την τηλεεκπαίδευση, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού.
Με τη χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, η Χάλκη αναδεικνύεται σε διεθνές πρότυπο που θα επιτελέσει ρόλο “οδηγού” για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στη βιώσιμη μετακίνηση και την πλήρη απανθρακοποίηση των Ελληνικών νησιών. Ηδη η νότια Κορέα θέλει να υιοθετήσει το παράδειγμα της Χάλκης για τα χιλιάδες νησιά της .