“Ο μεγάλος –μέχρι σήμερα– μετασχηματισμός του κράτους ήταν το gov.gr. Ηταν όλες αυτές οι υπηρεσίες που μπήκαν σταδιακά στη ζωή μας και μας έκαναν να αντιληφθούμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε με το Δημόσιο και διαφορετικά. Αυτό, όμως, εκ των πραγμάτων χτίστηκε λίγο απότομα, καθοδηγούμενο από τις ανάγκες που προέκυπταν λόγω της πανδημίας. Σήμερα, πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα περισσότερο ορθολογικά. Να χτίσουμε όλο αυτόν τον μηχανισμό γύρω από έναν πιο στιβαρό πυρήνα που είναι το CRM, το κεντρικό πρόγραμμα διαχείρισης όλων των υπηρεσιών του κράτους».
Τα παραπάνω τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου αναλύοντας τον νέο ψηφιακό πυρήνα του Δημοσίου.
Στο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Στα άδυτα του data center της Ψηφιακής Διακυβέρνησης»,επισημαίνονται επίσης μεταξύ άλλων τα εξής:
«To data center θα έχει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο στο CRM, στο κεντρικό πρόγραμμα διαχείρισης όλων των υπηρεσιών του κράτους. Oπως επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο νέος ψηφιακός πυρήνας του Δημοσίου θα αρχίσει να παραδίδεται σταδιακά από το 2025, επιτυγχάνοντας τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών αλλά και της ανάπτυξής τους τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε : «Η ομορφιά ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι όλα γίνονται ολοκληρωμένα μέσα από μια πλατφόρμα, χωρίς να χρειαστεί να βρούμε ή να συντηρήσουμε μικρότερες πλατφόρμες που στο παρελθόν δημιουργήθηκαν γρήγορα για να λύσουν επιτακτικές ανάγκες της εποχής».
Τις προηγούμενες ημέρες συγκροτήθηκε επιτροπή υψηλού επιπέδου για την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις τις οποίες θα φέρουν οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της ζωή μας, μία άλλη παράλληλη προσπάθεια που έχει στόχο να θωρακίσει τους κρίσιμους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τις επιθέσεις των χάκερ βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τονίζει πως έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να «συμπλεύσει» με την Ευρώπη στο θέμα της κυβερνοασφάλειας και αναφέρεται στη σύσταση ενός νέου μηχανισμού που θα έχει την ευθύνη σε επίπεδο προετοιμασίας, οδηγιών και αναβαθμίσεων για περισσότερους από 2.000 φορείς και οργανισμούς, όχι μόνο του στενού πυρήνα του δημόσιου (υπουργείων και κρίσιμων αστικών υποδομών), αλλά και του ιδιωτικού τομέα.