Η διοίκηση Τραμπ διέταξε ορισμένες γαλλικές εταιρείες με κυβερνητικές συμβάσεις των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με το εκτελεστικό διάταγμά του που απαγορεύει τα προγράμματα πολυμορφίας, ισότητας και ένταξης, αναδεικνύοντας την εξωεδαφική εμβέλεια των αμερικανικών πολιτικών και τον πιθανό αντίκτυπό τους στις ευρωπαϊκές εταιρικές πρακτικές.
Οι εταιρείες κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωσή τους σε ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο «Πιστοποίηση σχετικά με τη συμμόρφωση με τον εφαρμοστέο ομοσπονδιακό νόμο κατά των διακρίσεων».
Οι πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν υποδαυλίσει τις οικονομικές και πολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Το ερωτηματολόγιο έχει προκαλέσει επίσης ανησυχίες στις ευρωπαϊκές αίθουσες συνεδριάσεων ότι η κυβέρνηση Τραμπ διευρύνει τον πόλεμο κατά των πολιτικών DEI στο εξωτερικό, σε μια εποχή που οι δασμοίέχουν ανατρέψει τις διατλαντικές σχέσεις.
Η γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα Les Echos, η οποία ανέφερε πρώτη το αμερικανικό αίτημα αργά την Παρασκευή, δήλωσε ότι είχε σταλεί στις επιχειρήσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι.
«Σας ενημερώνουμε ότι το εκτελεστικό διάταγμα 14173, «Τερματισμός των παράνομων διακρίσεων και αποκατάσταση των ευκαιριών με βάση την αξία», που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ, ισχύει για όλους τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με αντίγραφο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro στον ιστότοπό της.
Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι εταιρείες που έλαβαν την επιστολή επιλέχθηκαν με βάση την παρουσία τους στις ΗΠΑ Μια πηγή κοντά στο θέμα επιβεβαίωσε ότι ο κρατικά ελεγχόμενος γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Orange ο οποίος δεν έχει παρουσία στις ΗΠΑ, έλαβε την επιστολή.
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου
:
- Τζιτζικώστας: Οι βιώσιμες υποδομές αλλάζουν τον χάρτη της Βόρειας Ελλάδας – Η Θεσσαλονίκη πύλη της νέας Ευρώπης
- 90ή ΔΕΘ: Οι δημοσιογραφικές ενώσεις στηρίζουν το VOICES – Η ευρωπαϊκή δημοσιογραφία δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
- «Σχοινάς: 365 εκατ. ευρώ για βιώσιμη γεωργία και νέους αγρότες – Το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».
- «Δένδιας: Ελληνικά drones και αμυντικές επενδύσεις – Το νέο στοίχημα για τεχνολογία και ανάπτυξη».
- «Η Ελλάδα του 2031: Πράσινη μετάβαση, παραγωγικότητα και κοινωνική συνοχή στο νέο σχέδιο Μητσοτάκη»
- Νίκος Παπαθανάσης: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφήνει πίσω του μια παρακαταθήκη για το μέλλον
- The Ellinikon Park: 32.000 δέντρα, 3,3 εκατ. φυτά και ένας πράσινος σχεδιασμός «1.000 ετών»
- ESG ratings, κλιματικός κίνδυνος και disclosures: Οι νέοι κανόνες που αλλάζουν το τοπίο σε ΕΕ και Ασία
- Shein: Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο δεν σβήνει τις ανησυχίες για ESG και βιωσιμότητα
- Βαρθολομαίος για την Ίνδικτο: Η προστασία του περιβάλλοντος ως ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές

