Το να καταναλώνει κάποιος τα τρόφιμα στην εποχή τους και κυρίως φρούτα και λαχανικά έχει πολλά ωφέλη για την υγεία και την ευεξία. Αυτή η εναρμόνιση βοηθάει σημαντικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που έχουν τα αντίστοιχα προϊόντα της φύσης. Αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό φλεγμονές, γήρανση των κυττάρων, μεταβολικές δυσλειτουργίες κ.ά.
Το Φθινόπωρο προσφέρει λοιπόν μια τέτοια μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα:
1. Ακτινίδια
Το ακτινίδιο είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο. Έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.
2. Ρόδια
Πλήθος μελετών υποστηρίζουν ότι το ρόδι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό του ροδιού, και ιδιαίτερα των ανθοκυανινών και των πολυφαινολών, φαίνεται πως προστατεύει τις αρτηρίες μας.
3. Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Αυτά τα φυτοχημικά υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής. Η αντιφλεγμονώδης δύναμή τους συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
4. Γλυκοπατάτες
Μην σας ξεγελά η γλυκιά τους γεύση – οι γλυκοπατάτες έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Oregon State University, το μαγγάνιο στις γλυκοπατάτες βοηθά το σώμα να μεταβολίσει υδατάνθρακες και ως εκ τούτου να διατηρήσει ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
5. Παντζάρια
Γεμάτα με πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, τα παντζάρια είναι μια πλούσια «πηγή» βεταΐνης, αδιάλυτων φυτικών ινών, φυλλικού οξέος που είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μαγγανίου, σιδήρου, καλίου, αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμίνης C για ισχυρό ανοσοποιητικό.
6. Σπανάκι
Πρόκειται για μια δυναμωτική τροφή, κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε σίδηρο. Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό είναι πιο αποτελεσματική όταν η κατανάλωση γίνεται μαζί με βιταμίνη C, ιδανικά χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.
7. Μπρόκολο
Έχει κι αυτό αρκετή βιταμίνη C, καθώς επίσης φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Όλα αυτά ενδυναμώνουν τα οστά και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού.