Η δυσκολία των εργαζόμενων να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία επηρεάζεται σημαντικά από τις ελλείψεις προσωπικού στα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων, γεγονός που περιορίζει το ωράριο λειτουργίας τους. Η πλειοψηφία των αιμοδοσιών λειτουργεί από το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ώρες που οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται στις εργασίες τους, περιορίζοντας έτσι την πρόσβασή τους σε αυτήν την ουσιαστική πράξη κοινωνικής προσφοράς.
Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνική ισότητα, συμπεριλαμβανομένης της ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η απουσία ευέλικτων ωραρίων αιμοδοσίας δημιουργεί ανισότητες, καθώς όσοι εργάζονται κατά τις πρωινές ώρες αδυνατούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική διαδικασία, επηρεάζοντας την επάρκεια αίματος στα νοσοκομεία.
Ορισμένα τμήματα αιμοδοσίας στην Αττική έχουν διευρυμένο ωράριο, όμως παραμένουν περιορισμένα, χωρίς ποικιλία που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεντρωμένη, εύκολα προσβάσιμη πληροφορία σχετικά με τα ωράρια όλων των τμημάτων αιμοδοσίας, γεγονός που αποτρέπει όσους δεν είναι τακτικοί αιμοδότες από το να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο του ΕΚΕΑ, Παναγιώτη Κατσίβελα, οι περισσότερες αιμοδοσίες λειτουργούν πρωινές ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό μέσω της αίθουσας αιμοδοσίας στο Αιγάλεω (Λεωφόρος Θηβών 314), η οποία λειτουργεί από τις 2 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους. Επιπλέον, μία φορά τον μήνα, το ΕΚΕΑ διοργανώνει απογευματινές εξορμήσεις με κινητές μονάδες, ενισχύοντας την κοινωνική βιωσιμότητα μέσω της προώθησης ίσων ευκαιριών συμμετοχής.
Από έρευνα του ygeiamou.gr, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των τμημάτων αιμοδοσίας παραμένει ανοιχτή έως τις 14:00, με κάποιες εξαιρέσεις. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Ο Άγιος Σάββας» και ΚΑΤ έχουν ανοιχτές τις αιμοδοσίες τους έως τις 6 ή 6:30 το απόγευμα, ενώ απογευματινή λειτουργία παρέχουν επίσης το Κοργιανέλειο-Μπενάκειο («Ερυθρός Σταυρός») και το Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο «Ευαγγελισμός» λειτουργεί κάποιες ημέρες έως τις 5:30 το απόγευμα, ενώ κάποια νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» και ο «Ευαγγελισμός», ανοίγουν τα Σάββατα για λίγες ώρες το πρωί.
Η επέκταση των ωραρίων αιμοδοσίας, η ενίσχυση του προσωπικού και η διαφανής πληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία των τμημάτων είναι βασικά βήματα για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και δίκαιου συστήματος υγείας. Η προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης συμβάλλει όχι μόνο στην ενίσχυση του συστήματος υγείας αλλά και στην ευρύτερη προαγωγή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν αποκλείεται από τη δυνατότητα προσφοράς και συμμετοχής.