Η Ευρώπη που πέρασε πάνω από μια δεκαετία με μετέωρο βήμα απέναντι στο Μεταναστευτικό και έχοντας στην ουσία «παιδιά και αποπαίδια» στην πολιτική της αδικώντας χώρες -πυλώνες για την ΕΕ όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, φαίνεται πως αλλάζει στάση.
Μια μια απόφαση -σταθμό η ΕΕ φέρνει μια μεταρρύθμιση μέσω της οποίας κρατούνται πραγματικές ισορροπίες που σέβονται και την αλληλεγγύη όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και την ευθύνη και την ασφάλεια, θέλοντας να διασφαλίσει πως χώρες σαν την Ελλάδα δεν θα αφεθούν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους.
Οι πρεσβευτές των χωρών- μελών της ΕΕ κατέληξαν σε ένα πακέτο νέων ρυθμίσεων που αντιμετωπίζει πιο δίκαια κρίσεις μαζικών ροών μεταναστών σε μια χώρα της ΕΕ.
Η συμφωνία προβλέπει μια γρήγορη κινητοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης προς το κράτος – μέλος της ΕΕ που αντιμετωπίζει την αυξημένη μεταναστευτική ροή .
Υπήρξαν και ακραίες διαφωνίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή της Ουγγαρίας που δήλωσε πως «για την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση στην Κεντρική Ευρώπη η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στις Βρυξέλλες» οι οποίες «υποστηρίζουν το οικονομικό μοντέλο των διακινητών».
Η μετανάστευση αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας για τις χώρες της ΕΕ επειδή:
- Είναι πολλές οι χώρες της ΕΕ που έχουν, εδώ και πολύ καιρό, συνηθίσει να θέλουν μεταναστεύουν από τις χώρες τους και όχι ΠΡΟΣ τις χώρες τους.
- Είναι γεγονός πως παρόλο που ο πληθυσμός στην ΕΕ γερνάει και υπάρχουν λιγότεροι νεότεροι εργαζόμενοι για να αντικαταστήσουν τους ηλικιωμένους που σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν, δεν είναι σαφές ότι οι μετανάστες στην Ευρώπη θα μπορέσουν βοηθήσουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος της γήρανσης του εργατικού δυναμικού
- Δεν είναι σαφές πόσο καλά τα συστήματα πρόνοιας των κρατών μελών μπορούν να υποστηρίξουν τους μετανάστες που δεν είναι οικονομικά αυτάρκεις.
Η συμφωνία αυτή που επετεύχθη, ωστόσο, αφού παρασκηνιακά λύθηκε προς το παρόν μια σχεδόν αγεφύρωτη κόντρα μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, είναι κρίσιμη καθώς θα τεθεί στην άτυπη σύνοδο κορυφής στη Γρανάδα.