Σιγά σιγά μπαίνουμε στο κλίμα και στην τελική ευθεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Το οικονομικό, γεωπολιτικό και κοινωνικό τοπίο στη Γηραιά Ήπειρο είναι πολύπλοκο και συχνά αλλόκοτο.
«Είναι ευκαιρία να ακουστεί ο πολίτης, να αξιοποιήσει την ψήφο του και να αποφασίσει για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη», διαβάζουμε στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προτρέπουν για μαζική συμμετοχή στις κάλπες.
Ρατσισμός, ξενοφοβία, κυνισμός, φόβος για την νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει η τεχνολογία και περιβαλλοντικό έρεβος που «προετοιμάζει» η κλιματική αλλαγή συνθέτουν το τοπίο που προαναφέραμε.
Ως πιο επικίνδυνο από όλα που έρχονται, σύμφωνα διεθνούς κύρους αναλυτές του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, είναι η πιθανολογούμενη αναζωπύρωση του λαϊκισμού που αναμένεται να σαρώσει στα ευάλωτα στρώματα που πλήττονται και αποκλείονται οικονομικά και κοινωνικά από τη νέα εποχή.
Η Ευρώπη πράγματι έδειξε τα τελευταία πέντε χρόνια, καλά αντανακλαστικά στην διαχείριση δύσκολων προβλημάτων με την πράσινη συμφωνία και στην διαχείριση της πανδημίας.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με το μεταναστευτικό καθώς το μετέωρο και αμήχανο βήμα της μαζί με τα ευχολόγια και τις γενικολογίες -αντί για στιβαρή και σαφή πολιτική- έφεραν την αποτυχία. Συνέχιση αυτής «αμήχανης αναποφασιστικότητας» θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ . Το μεταναστευτικό δείχνει πως θα είναι το φάντασμα που θα πλανάται πάνω από τις ευρωπαϊκές κάλπες.
Η νέα εποχή δημιουργεί νέες ανάγκες για πολιτικές και μέσα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης
Κάτι για το οποίο θα ακούμε, για παράδειγμα, επίσης συνεχώς όλο και περισσότερο, είναι η δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την πράσινη μετάβαση κυρίως περιοχών της Ευρώπης με ιδιαιτερότητες όπως τα λιγνιτοφόρα κοιτάσματα.
Είναι ένα νέο μέσο της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, έχει προϋπολογισμό 8,5 δισ. ευρώ και στηρίζει τις περιοχές, που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων, σύμφωνα με τον στόχο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ.
Στη χώρα μας οι ευρωεκλογές χρησιμοποιούνται από το πολιτικό σύστημα ως μια αφορμή για εξαγωγή συμπερασμάτων από την αυξομείωση των ποσοστών των κομμάτων.
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να ενημερωθεί ο πολίτης για τις συγκλονιστικές αλλαγές που κυοφορούνται και το τι Ευρώπη έρχεται και να πάρει τις τύχες της στα χέρια του.