Οι πρόσφατες προτάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας στον πρωτογενή τομέα ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για το πως οι νέοι θα αγαπήσουν και θα ασχοληθούν με την γεωργία.
Κατ αρχής δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται γιατί δεν έχουν κυριαρχήσει πολλά από τα ανταγωνιστικά προϊόντα της ελληνικής γης στις παγκόσμιες αγορές.
Πίσω από αυτές τις εύλογες απορίες πιθανότατα κρύβεται η διαχρονική διαπίστωση πως ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας δεν εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά του.
Πάντως στην Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., τόσο σε όρους προστιθέμενης αξίας, όσο και σε όρους απασχόλησης.
Ταυτόχρονα όμως ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και σχετικά μικρή διείσδυση σε ξένες αγορές.
Ήρθε η ώρα της παροχής πρόσθετων κινήτρων για να μπορέσουν να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ο όποιος σε ομιλία του, στις Βρυξέλλες, σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή», τόνισε ότι ρόλος των πολιτικών είναι «να δημιουργήσουμε το όραμα, να διαμορφώσουμε πολιτικές, να σχεδιάσουμε και να δώσουμε λύσεις για το παρόν και το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Με αισιοδοξία, με σχέδιο, με αλληλεγγύη στο πλαίσιο της σύγκλισης και της συνοχής».
Ο κ. Αυγενάκης μίλησε για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία, στην οποία το 49% του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε εταιρείες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής βιωσιμότητας του αγροτικού τομέα και με δεδομένο ότι μόλις το 2,88% των νέων κάτω των 24 ετών και το 5,1% των ατόμων κάτω των 35 ετών απασχολείται στον αγροτικό τομέα, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε να αναπτυχθούν πολιτικές και δράσεις στους εξής τομείς:
- Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων,
- την παροχή διευκολύνσεων,
- τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
- τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα,
- την προώθηση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέτρα προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. «Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικών (στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, σε όλους τους τομείς), προκειμένου να καταπολεμήσουμε την ερημοποίηση των αγροτικών περιοχών και να κάνουμε ελκυστική την διαβίωση στις αγροτικές κοινότητες και την ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα».
Για να γίνουν πράξη όλα αυτά χρειάζεται μια επιμονή σε τολμηρές καινοτόμες πολιτικές αλλά και αλλαγή κουλτούρας για το πως η πολιτεία αλλά και η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει το θέμα της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. Εκεί μέχρι σήμερα υστερούμε…