Με τη συμμετοχή υπουργών, επιχειρηματιών, πανεπιστημίων και παραγωγικών φορέων ξεκίνησαν οι εργασίες της αποστολής εξωστρέφειας του ΥΜΑΘ στο Μαυροβούνιο. Στο επίκεντρο οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση και η περιφερειακή συνεργασία.
Με σημαντική συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα η εναρκτήρια εκδήλωση της αποστολής εξωστρέφειας του Υφυπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης.
Επικεφαλής της ελληνικής πρωτοβουλίας βρίσκεται ο Υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές στα Βαλκάνια με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών, επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών δεσμών της Βόρειας Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.
Μετά την Αλβανία, το Μαυροβούνιο αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της διπλής περιοδείας, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, επιμελητηρίων και αναπτυξιακών οργανισμών.
Η ελληνική αποστολή έγινε δεκτή στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου από κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους σημαντικών θεσμικών φορέων, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Υψηλή εκπροσώπηση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου
Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Μαυροβουνίου, Ernad Suljević, η Υφυπουργός Παιδείας Tatjana Ćalasan, καθώς και οι Υφυπουργοί Mirsada Bošnjak και Sehera Kalender.
Παρόν ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο, Δημήτρης Γιολδάσης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Μαυροβουνίου επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Ernad Suljević: «Το Μαυροβούνιο επιθυμεί μια πιο ουσιαστική και μακροπρόθεσμη σχέση με την Ελλάδα»
Ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Μαυροβουνίου, Ernad Suljević, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας και αναφέρθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ.
Όπως σημείωσε, η αποστολή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση έως τη διαπεριφερειακή συνεργασία.
«Το Μαυροβούνιο επιθυμεί μια ακόμη πιο ουσιαστική και μακροπρόθεσμη σχέση με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν ακόμη στενότερους δεσμούς, επισημαίνοντας:
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ πιο στενές σχέσεις μεταξύ μας».
Ο κ. Suljević ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της ελληνικής διπλωματικής παρουσίας στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Γκιουλέκας: Στόχος μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και Μαυροβουνίου
Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ανέδειξε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών και αναπτυξιακών ευκαιριών.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με το Μαυροβούνιο, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των παραγωγικών και οικονομικών φορέων.
Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας, όπως επισήμανε, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής γέφυρας συνεργασίας ανάμεσα στη Βόρεια Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη συνεργειών με ουσιαστικό επιχειρηματικό αποτύπωμα αποτελούν βασικές προτεραιότητες της αποστολής.
Στο επίκεντρο τα πέντε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στη συμμετοχή των πέντε πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ο Υφυπουργός ανέδειξε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Η ανάπτυξη συνεργασιών με τα πανεπιστήμια του Μαυροβουνίου μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.
Η ακαδημαϊκή εξωστρέφεια αποτελεί άλλωστε έναν από τους βασικούς άξονες της περιοδείας του ΥΜΑΘ, καθώς η σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κοινές πρωτοβουλίες, ανταλλαγές φοιτητών και ερευνητικές συνεργασίες.
Tatjana Ćalasan: «Οι πιο γόνιμες συνεργασίες ξεκινούν από τέτοιες πρωτοβουλίες»
Τη σημασία της εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου ανέδειξε και η Υφυπουργός Παιδείας της χώρας, Tatjana Ćalasan.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της χρησιμοποίησε σε ορισμένα σημεία την ελληνική γλώσσα, δίνοντας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην παρουσία της.
«Οι πιο γόνιμες συνεργασίες ξεκινούν από τέτοιες πρωτοβουλίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Ćalasan υπογράμμισε ότι η ακαδημαϊκή συνεργασία αποτελεί σημαντικό πεδίο για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών.
Δημήτρης Γιολδάσης: Κοινός ευρωπαϊκός προσανατολισμός Ελλάδας και Μαυροβουνίου
Στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες αναφέρθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο, Δημήτρης Γιολδάσης.
Όπως σημείωσε, οι ελληνομαυροβουνιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη, στενή πολιτική συνεργασία και κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
«Η χώρα μας στηρίζει σταθερά και έμπρακτα την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων», υπογράμμισε.
Ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης ως επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού και ερευνητικού κέντρου.
Παράλληλα, στάθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας που προσφέρει το Μαυροβούνιο σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.
Χάρης Θεοχάρης: Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει η νότια πύλη μιας διασυνδεδεμένης βαλκανικής οικονομίας
Στην εκδήλωση προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Χάρη Θεοχάρη.
Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ συνεχίζει να δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστικές συνεργασίες στα Βαλκάνια.
Αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Μαυροβουνίου και στις κοινές στρατηγικές επιδιώξεις των δύο χωρών.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη νότια πύλη μιας περισσότερο διασυνδεδεμένης βαλκανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας, με στόχο τη δημιουργία συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
Επιχειρηματικότητα, λιμάνια και logistics στο επίκεντρο των συναντήσεων
Μετά την εναρκτήρια εκδήλωση, οι εργασίες συνεχίστηκαν με θεματικές στρογγυλές τράπεζες.
Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την επιχειρηματικότητα, τη ναυτιλία και τα logistics, τη διαπεριφερειακή συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι επιμελητηρίων, αναπτυξιακών και ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των λιμένων.
Στόχος των επαφών είναι η διερεύνηση κοινών πεδίων δράσης και η δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους παραγωγικούς φορείς των δύο χωρών.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Μαυροβούνιων επιχειρηματιών, με αντικείμενο τις δυνατότητες εμπορικών συμφωνιών και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή.
Οι εργασίες της αποστολής ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026.
Στο πρόγραμμα είχε περιληφθεί συνάντηση μελών του οικονομικού Επιμελητηρίου του Μαυροβουνίου με Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή.
Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτέλεσε ένα ακόμη πεδίο διερεύνησης συνεργασιών και εμπορικών ευκαιριών.
Το Μαυροβούνιο είναι ο δεύτερος σταθμός της τρέχουσας περιοδείας στα Βαλκάνια, μετά την Αλβανία, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποστολές στη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.
Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποκτούν νέες προοπτικές στα Βαλκάνια
Η αποστολή στην Ποντγκόριτσα εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της Βόρειας Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, οι λιμενικές και μεταφορικές υποδομές, η εξαγωγική δραστηριότητα και το δυναμικό των πανεπιστημίων αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη διασυνοριακών συνεργασιών.
Ταυτόχρονα, η προοπτική ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ενίσχυση των οικονομικών και θεσμικών σχέσεων.
Η πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα επιδιώκει να μετατρέψει την εξωστρέφεια από μια σειρά διπλωματικών επαφών σε πρακτικό εργαλείο συνεργασίας για επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το επόμενο ζητούμενο είναι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Ποντγκόριτσα να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες, επενδυτικές πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα για τις δύο χώρες

