Η κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς και με ποικίλους τρόπους πανταχού παρούσα αλλάζοντας τη ζωή και φέρνοντας δεινά.
Η Θεσσαλία που πνίγεται ενώ η ξηρασία πλήττει τις Πρέσπες είναι ένα ανάγλυφο παράδειγμα της αλλοπρόσαλλης πραγματικότητας.
Μια καινούργια διάσταση στην φυσική μας καθημερινότητα είναι η ανάγκη να βρεθούν και να καλλιεργηθούν ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές φρούτα και λαχανικά που είναι τα στηρίγματα της υγείας.
Οι νέες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών με καλύτερη γεύση, ευκολότερη και γρηγορότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ήταν πάντα το μεγάλο στοίχημα των επιστημόνων και των καλλιεργητών.
Τώρα όμως μπήκε στο παιχνίδι και η παράμετρος της ανθεκτικότητας των προϊόντων μέσα σε ένα διαρκώς και πιο ασταθές κλίμα.
Ποια θα είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά που θα τρώμε στο μέλλον;
Οι επιστήμονες βρήκαν κεράσια που «αντέχουν» στη ζέστη και πεπόνια που επιβιώνουν στην ξηρασία και θα καλύπτουν τις ανάγκες εν μέσω αντιξοοτήτων.
Ιδού ένα παράδειγμα:
Οι πρόσφατες πλημμύρες άφησαν πίσω τους πάνω από το ένα τρίτο των σταφυλιών της Καλιφόρνιας να σαπίζουν στους αμπελώνες. Την ίδια ώρα το υπερβολικό φως του ήλιου καίει τα μήλα, ενώ παράσιτα για τα οποία οι αγρότες δεν ανησυχούσαν ποτέ αλωνίζουν και κατατρώνε τα μαρούλια.
Η δημιουργία νέων καλλιεργειών που θα μπορούν να ευδοκιμήσουν ενάντια σε όλες αυτές τις επιθέσεις δεν είναι εύκολο στοίχημα. Είναι όμως απαραίτητο να γίνει. Έρευνες περιπλοκές και πολυετείς έχουν ήδη αρχίσει ενώ νέες ποικιλίες βρίσκονται ήδη στα σούπερ μάρκετ κυρίως των ΗΠΑ.