Οι καινοτόμες θεραπείες δεν αποτελούν βάρος για τα συστήματα υγείας, αλλά θεμέλιο για την πρόοδο στη δημόσια υγεία και την οικονομική βιωσιμότητα. Σύμφωνα με το Pharma Innovation Forum, η επένδυση στη φαρμακευτική καινοτομία προσφέρει πολλαπλές βελτιώσεις: βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυξάνει την επιβίωση και μειώνει το κόστος των συστημάτων υγείας.
• Ογκολογία : Οι στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες μείωσαν τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 40% (2000-2020) και προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις με λιγότερες παρενέργειες.
• Αιματολογικές Παθήσεις : Οι κυτταρικές θεραπείες (CAR T-cell) αλλάζουν τα δεδομένα σε δύσκολα αντιμέτωπα παθήσεις, προσφέροντας μακροχρόνια ύφεση
• Μυοκαρδιοπάθειες : Νέες θεραπείες περιορίζουν τη μυϊκή υπερτροφία, βελτιώνουν την καθημερινότητα και μειώνουν τις ανάγκες νοσηλείας.
• Πολλαπλή Σκλήρυνση : Καινοτόμες θεραπείες επιβραδύνουν την αναπηρία και μειώνουν τις υποτροπές έως 70%, συμβάλλοντας στη μείωση των δαπανών.
• Ψωρίαση : Στοχευμένες θεραπείες μειώνουν τη σοβαρότητα της νόσου και περιορίζουν τις ιατρικές ανάγκες.
Η πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, όπου μόνο δύο στα δέκα καινοτόμα φάρμακα καλύπτονται. Η Πολιτεία θα πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για φάρμακα και να εξορθολογήσει τη συνολική δαπάνη, ώστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία σε αυτές τις επιστημονικές προτάσεις.
Θωρακίζοντας τη φαρμακευτική καινοτομία, θωρακίζουμε τη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας. Οι ασθενείς στην Ελλάδα αξίζουν καλύτερη υγεία και περισσότερη ζωή.
Πέμπτη, 13 Αυγούστου
:
- Barnabas Calder: «Τα φυτά σε ένα κτίριο δεν το κάνουν βιώσιμο» – Ο μύθος της «πράσινης» αρχιτεκτονικής
- Βιώσιμη χρηματοδότηση ή greenwashing; Έρευνα βάζει στο μικροσκόπιο δάνεια 31 δισ. δολαρίων
- Βιώσιμο χρέος: Σχεδόν 7 τρισ. δολάρια η παγκόσμια αγορά – Κυριαρχούν τα πράσινα ομόλογα
- SFDR 2.0: Νέοι κανόνες για τις βιώσιμες επενδύσεις στην Ευρώπη – Τι αλλάζει στα ESG προϊόντα
- Νέα εποχή για τη διαχείριση του νερού: Διευρύνεται ο ρόλος της ΕΥΑΘ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
- Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεωγραφική κατανομή των πεταλούδων παγκοσμίως
- Δασικές πυρκαγιές: Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί μια νέα «γεωγραφία κινδύνου»
- Καναδάς: Η κλιματική αλλαγή διπλασίασε την πιθανότητα ακραίων συνθηκών για δασικές πυρκαγιές
- Deutsche Bank: Το ESG δεν αρκεί ως «ετικέτα» – Τι καθορίζει πραγματικά τις αποδόσεις των βιώσιμων επενδύσεων
- Εταιρική βιωσιμότητα 2026: Από τις «πράσινες» δεσμεύσεις στην εποχή της εφαρμογής

