Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου πριν από 25 χρόνια από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), εστιάζει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τις εθνικές πολιτικές και τις θεραπείες του καρκίνου. Το μήνυμα για το 2025 είναι «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας» (#UnitedbyUnique), προωθώντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή. Η επικέντρωση στον ογκολογικό ασθενή και οι ανάγκες του αναμένονται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, ενισχύοντας τις σχέσεις με το ιατρικό προσωπικό και την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών συστημάτων.
Τα στατιστικά αναδεικνύουν τις ανησυχίες γύρω από τη συνεχιζόμενη άνοδο των κρουσμάτων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του μαστού στην Ευρώπη. Το 2020 καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα και 1.955.000 θάνατοι από καρκίνο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά των νέων διαγνώσεων και των θανάτων αναδεικνύουν την ανάγκη για προληπτικές εξετάσεις και δημόσιες υγειονομικές στρατηγικές που ενσωματώνουν την ισότητα στην ικανότητα.
Η καθυστέρηση στη διάγνωση λόγω της πανδημίας υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματικό προσυμπτωματικό έλεγχο, που μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα, οι προσπάθειες για δωρεάν μαστογραφίες, εμβολιασμός για τον ιό HPV και έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δείχνουν θετικά αποτελέσματα, αλλά η συμμόρφωση παραμένει χαμηλή σε πολλές περιοχές.
Το ζήτημα του καρκίνου στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε νέες ηλικίες, όπως οι νέοι κάτω των 50 ετών, απαιτεί συνεχιζόμενη ενημέρωση και προληπτική φροντίδα. Ο καρκίνος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ, με ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των καρκίνων του παχέος εντέρου και του μαστού.
Οι επιζώντες από καρκίνο συνεχίζουν να απολαμβάνουν θετικά ποσοστά επιβίωσης, ενισχύοντας την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.