Οι ιδιώτες επενδυτές υποδομών ψάχνουν πράσινες ευκαιρίες σε έργα αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών. Οι κινήσεις αυτές ακολουθούν την πτώση των μετοχών καθαρής ενέργειας, καθώς η έκκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περισσότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα προκάλεσε ανατριχίλα στον τομέα και ενίσχυσε τα σχέδια της Big Oil να επιστρέψει στις βασικές δραστηριότητές της.
«Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι τόσο ισχυρά όσο ποτέ», δήλωσε ο Ignacio Paz-Ares, διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάβασης της Brookfield Asset Management. «Κάθε φορά που βλέπουμε μια διαταραχή μεταξύ του θορύβου της αγοράς και των θεμελιωδών μεγεθών, αυτό μας δημιουργεί μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε εξαγορές σε πολύ ελκυστικές τιμές».
Τους τελευταίους μήνες η Brookfield έχει πραγματοποιήσει μια σειρά μεγάλων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας συναλλαγής ύψους 1,7 δισ. δολαρίων για την αγορά μιας επιχείρησης χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την National Grid Plc, μιας αγοράς ύψους 1,75 δισ. λιρών (2,3 δισ. δολαρίων) σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Orsted A/S και μιας εξαγοράς ύψους 6,1 δισ. ευρώ (6,6 δισ. δολαρίων) της γαλλικής εταιρείας ανάπτυξης Neoen SA.
Ο Vincent Policard, συν-επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποδομών της KKR & Co, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 7 δισ. δολάρια για το πρώτο της ταμείο Global Climate, δήλωσε ότι οι γεωπολιτικοί παράγοντες που ασκούν πίεση στις αποτιμήσεις «δημιουργούν μια επιτακτική ευκαιρία για μακροπρόθεσμους επενδυτές να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση».
Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Trium Capital δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ευρεία υποχώρηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άφησε την αγορά για επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα να φαίνεται πιο ελκυστική.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές σε μια εποχή που η κατανάλωση ενέργειας πρόκειται να εκτοξευθεί με νέες πηγές ζήτησης, όπως τα κέντρα δεδομένων. Στις ΗΠΑ, οι ετήσιες προσθήκες αιολικών πάρκων αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 40% φέτος σε σύγκριση με το 2024, σύμφωνα με το BloombergNEF, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα σημειώσει αύξηση 10% σε ένα ρεκόρ 54,4 γιγαβάτ νέας προστιθέμενης ισχύος.
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου
:
- CIVITAS Forum 2026: Από τα Χανιά παραδείγματα βιώσιμης κινητικότητας για τις ελληνικές πόλεις
- CIVITAS Forum 2026: Οι πόλεις αλλάζουν τρόπο μετακίνησης – Από το αυτοκίνητο στη βιώσιμη κινητικότητα
- Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω: Η ιστορική Μονή ξαναγεννιέται – Πολιτισμός, φύση και βιώσιμη ανάπτυξη
- Τζιτζικώστας: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ευρωπαϊκό παράδειγμα βιώσιμης κινητικότητας
- «Εν ενί πνεύματι»: 50 χρόνια πνευματικής διακονίας με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη
- Ευρώπη: Το επενδυτικό στοίχημα των 800 δισ. ευρώ για ενέργεια, AI και πράσινη μετάβαση
- CIVITAS Forum 2026: Οι ελληνικές πόλεις στο επίκεντρο της βιώσιμης κινητικότητας
- Climate tech: Οι «πράσινες» επιχειρήσεις αναπτύσσονται ταχύτερα – Το μεγάλο εμπόδιο σε προσωπικό και κεφάλαια
- Greenpeace: Το 2026 δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή ενισχύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα
- ΗΠΑ: Μεγάλοι ρυπαντές συνδέονται με σχεδόν τη μισή επιδείνωση της ξηρασίας στη Δύση

