Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι το υφιστάμενο ενεργειακό μοντέλο της Ευρώπης δεν μπορεί πλέον να θεωρείται βιώσιμο, επισημαίνοντας την έντονη εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και την ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών ανέδειξε με σαφή τρόπο τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της εξάρτησης, καθώς τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπα με σημαντικές αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ανάπτυξη εναλλακτικών και καθαρών μορφών ενέργειας παρουσιάζεται ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση ενός πιο ανθεκτικού και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος. Η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδέεται άμεσα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς συμβάλλει τόσο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο και στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες, λόγω της μεγαλύτερης αξιοποίησης μη ορυκτών πηγών ενέργειας, επηρεάστηκαν λιγότερο από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις πράσινες υποδομές ως μέσο ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο περιβαλλοντικούς στόχους αλλά και οικονομικές επιλογές. Η εύρεση αποδοτικών και ρεαλιστικών τρόπων μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα θεωρείται κρίσιμη, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή αποκτά επίσης έντονη πολιτική και κοινωνική διάσταση. Όπως επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τη διεθνή κινητοποίηση μετά τη Συμφωνία των Παρισίων, η παγκόσμια ανταπόκριση παραμένει περιορισμένη σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Η κλιματική κρίση, αν και αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένο φαινόμενο, εξακολουθεί συχνά να αντιμετωπίζεται μέσα από πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, γεγονός που δυσκολεύει τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων.
Συνολικά, οι παρεμβάσεις της προέδρου της ΕΚΤ αναδεικνύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελούν μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα αλλά και κρίσιμο παράγοντα οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής ευημερίας για το μέλλον της Ευρώπης.
Κυριακή, 10 Μαΐου
:
- Copernicus: Κοντά σε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας οι ωκεανοί – Υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής του Ελ Νίνιο
- Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και η ανάγκη για βιώσιμη μετάβαση
- Γερμανία: 5 δισ. ευρώ για τη μείωση εκπομπών στη βαριά βιομηχανία
- Έρευνα: Κλιματική αλλαγή και ρύπανση αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού
- «Πέλλα 2030»: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και την περιφέρεια
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου με μήνυμα διαλόγου, πολιτισμού και βιώσιμου ανθρωπισμού
- Ρήγας (Energean): Aποζημίωση από το Ισραήλ για το κοίτασμα Karish
- Νορβηγικό κρατικό fund: Κριτική για «υποχώρηση» στις πιέσεις για το κλίμα
- Η συμμετοχή της ΔΕΗ στο EPRI και η σημασία της για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη
- BCG: Η βιωσιμότητα γίνεται βασικό εργαλείο οικονομικής ανθεκτικότητας στη μόδα

