Το ψωμί εδώ και πολλά χρόνια έχει «ενοχοποιηθεί» για κινδύνους όπως μεγάλη αύξηση βάρους, διαβήτη κ.α. αλλά παράλληλα έχει και πολλούς φανατικούς φίλους και κυρίως τους καλοφαγάδες!!
Θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα σχεδόν σε κάθε γεύμα, ενώ η πλειοψηφία συχνά αγνοεί τις συμβουλές των ειδικών γιατρών και διατροφολόγων για μείωση της κατανάλωσής του.
Κι όμως δεν χρειάζεται να πετάξουμε εντελώς το ψωμί. Μπορούμε να το εντάξουμε σωστά στην διατροφή μας, με τρόπο ώστε να διατηρήσουμε το βάρος μας και να αποφύγουμε τους κινδύνους .
Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί πάντα να περιλαμβάνει ψωμί, ακόμα και αν θέλει κάποιος να χάσει βάρος. Θα χρειαστεί απλά να μειώσει την ποσότητα ψωμιού. “Μισή φρατζόλα ψωμί αντιστοιχεί σε 300 θερμίδες, άρα 9000 θερμίδες το μήνα, το οποίο ισοδυναμεί με ένα κιλό ανά μήνα.
Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του ψωμιού ολικής άλεσης. Είτε προσπαθεί κάποιος να χάσει βάρος, είτε, όχι, είναι σημαντικό να καταναλώνει ψωμί ολικής άλεσης, όχι τόσο λόγω θερμίδων, αλλά γιατί αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή. Το λευκό ψωμί λειτουργεί σαν την ζάχαρη και αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια προκαλεί υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πιο έντονο αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τρώμε περισσότερο, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε διαβήτη.
Είναι καλύτερο να αποφύγετε το συνδυασμό του ψωμιού με λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, οι σάλτσες, το λίπος, αλλά και με γλυκά. Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί είναι το ψωμί με λαχανικά αλλά και ψωμί με μια φέτα τυρί και ντομάτα, ψωμί με χούμους ή ψωμί με αβοκάντο και σολομό, ή ψωμί με γαλοπούλα και ντομάτα. Οι παραπάνω συνδυασμοί δημιουργούν κορεσμό και είναι σούπερ θρεπτικοί.