Οι πολιτικές Τράμπ όπως ήταν αναμενόμενο επηρεάζουν και την λειτουργία των πανεπιστημίων, μιας και η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση φαίνεται πως θα περικοπεί σημαντικά. Αυτή τη στιγμή δεκάδες έγκριτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ μειώνουν ή και σταματούν ολοκληρωτικά τις νέες εισαγωγές φοιτητών για διδακτορικές σπουδές. Το Nature μίλησε με αρκετούς νέους επιστήμονες που έχουν εμπλακεί σ΄αυτό το αλαλούμ. Κάποιοι έλαβαν e-mail από πανεπιστήμια που ανέφεραν ότι θα είχαν γίνει δεκτοί αν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα της χρηματοδότησης- άλλοι ενημερώθηκαν ότι τα προγράμματα έχουν σταματήσει εντελώς.
Στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, ορισμένοι υποψήφιοι φοιτητές έλαβαν ακόμη και άτυπες προσφορές για να ενταχθούν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, για να τις ανακαλέσουν αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα του ιδρύματος, The Daily Pennsylvanian.
«Το όλο θέμα είναι φρικτό», λέει ένας καθηγητής του πανεπιστημίου, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του επειδή ασχολείται με τις εισαγωγές. «Κόβουν την καρδιά της πνευματικής αποστολής του πανεπιστημίου». Το πανεπιστήμιο δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.
Στο επίκεντρο των περισσότερων αναταραχών βρίσκεται το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο έχοντας ετήσιο προϋπολογισμό 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος χρηματοδότης βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο. Η χρηματοδότηση των ερευνητικών επιχορηγήσεων του Ινστιτούτου έχει ως επί το πλείστον παγώσει τον τελευταίο μήνα, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ για τη μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών. Το πάγωμα συνεχίζεται παρά την εντολή ομοσπονδιακού δικαστή να αποδεσμευτούν τα χρήματα.
Ξεχωριστά, υπό τον Τραμπ, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επιχείρησε να μειώσει το ποσοστό που καταβάλλεται στα αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα για τα «γενικά έξοδα» που, για παράδειγμα, διατηρούν το ηλεκτρικό ρεύμα και πληρώνουν το ενοίκιο στους χώρους εργασίας των ερευνητών. Ένας συνασπισμός πανεπιστημίων, καθώς και οι γενικοί εισαγγελείς 22 πολιτειών άσκησαν αγωγή για να σταματήσουν την πολιτική, η οποία, όπως λένε, είναι παράνομη, και ένας ομοσπονδιακός δικαστής εμπόδισε προσωρινά την εφαρμογή της.
Λόγω της έλλειψης πληροφοριών από τα πανεπιστήμια που περιορίζουν τις εισαγωγές τους, οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για τα επηρεαζόμενα ιδρύματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Nature επικοινώνησε με σχεδόν 30 πανεπιστήμια από έναν κατάλογο προγραμμάτων, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Bluesky, για να επαληθεύσει τις πληροφορίες. Ορισμένα, όπως το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια, επιβεβαίωσαν ότι είχαν διακόψει τις εισαγωγές. Άλλα, όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, δήλωσαν ότι οι περικοπές τους δεν έγιναν ως απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης. Περισσότερο από το 60% δεν απάντησε.
Παρόλο που πολλά από τα επηρεαζόμενα προγράμματα αφορούν τις βιοϊατρικές επιστήμες, όπως αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ρεπορτάζ της STAT, η αβεβαιότητα σχετικά με τα ομοσπονδιακά κονδύλια υφίσταται σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους. «Είναι φοβερά αποθαρρυντικό», λέει ο υποψήφιος φοιτητής, ο οποίος, μαζί με άλλους που πήραν συνέντευξη για το θέμα αυτό, ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, φοβούμενοι για τις ευκαιρίες εισαγωγής τους. «Αισθάνομαι απαίσια και για τα τμήματα, των οποίων οι καθηγητές ξόδεψαν τόσο χρόνο διαβάζοντας τις αιτήσεις και επιλέγοντας τους νέους φοιτητές τους, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Νομίζω ότι σε όλους έχει τραβηχτεί εντελώς το χαλί κάτω από τα πόδια τους».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έρχεται να σαρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση», λέει ο Jeremy Young, διευθυντής του προγράμματος Freedom to Learn της PEN America. «Και αν είσαι ένας από τους 4.000 προέδρους των αμερικανικών κολεγίων και βάλεις το κεφάλι σου στη φωτιά, θα σου το κόψουν».
Αρκετά κολέγια είχαν ήδη αρχίσει να περικόπτουν προγράμματα, να κλείνουν πολιτιστικά κέντρα και να αλλάζουν τους καταλόγους μαθημάτων ακόμη και πριν αναλάβει ο Τραμπ – είτε για να προετοιμαστούν για τις αλλαγές της διοίκησης, είτε ως απάντηση στις ενέργειες σε πολιτειακό επίπεδο.
Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου
:
- Δημήτρης Γιατράς/ Αντιδήμαρχος Καλλιθέας: Υιοθετούμε πολιτικές για τις ανθεκτικές πόλεις
- Θοδωρής Αβλαστιμίδης:«Χτίζουμε μια πόλη που θα εξυπηρετεί τον πολίτη πριν καν το ζητήσει»
- SEC: Προειδοποίηση για τις ψήφους βάσει proxy advisors – Επιπτώσεις στη διαφάνεια, το stewardship και τη βιώσιμη εταιρική διακυβέρνηση
- Η Bayer Ελλάς δημοσιεύει το Impact Report 2024: Στρατηγικός απολογισμός για Υγεία, Γεωργία και Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Η SKAG ενισχύει το μοντέλο βιώσιμης λειτουργίας της με επένδυση σε καθαρή ενέργεια και ηλεκτροκίνηση
- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης – Το Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη»
- Μαρία Κεφάλα: Πρόληψη και σύγχρονο σύστημα υγείας
- Ανάκαμψη με προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης: Άνοδος του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2025
- Στηρίξτε τις μονάδες βιοαερίου για να μη τεθεί σε κίνδυνο η βιώσιμη λειτουργία τους
- Σέβη Λαζόπουλου: Η Αντιδήμαρχος Κιλελέρ μιλάει στο viosimi.gr

