Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, με άμεσες συνέπειες στον αγροτικό τομέα. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, οι ακραίες βροχοπτώσεις, οι καύσωνες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναδιαμορφώνουν τα κλιματικά πρότυπα και δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ο Θεοφάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογραμμίζει ότι οι μεταβολές στις βροχοπτώσεις και η συχνότερη εμφάνιση καυσώνων αυξάνουν τον κίνδυνο ερημοποίησης σε περιοχές όπως η Θεσσαλία. Η λύση απαιτεί υποδομές αποθήκευσης νερού, υδροηλεκτρική αξιοποίηση, φράγματα και ταμιευτήρες, σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και Κινδύνου Πλημμυρών.
Στη γεωργία, οι επιπτώσεις διαφέρουν:
Βόρεια Ευρώπη: Επιμήκυνση βλαστικής περιόδου και νέες καλλιέργειες.
Νότια Ευρώπη: Μείωση βροχοπτώσεων, θερμική καταπόνηση καλλιεργειών και απειλή παραγωγικότητας.
Η γεωργία ευθύνεται για περίπου 12% των εκπομπών της ΕΕ, με κύριες πηγές το μεθάνιο των μηρυκαστικών (39%), τα γεωργικά εδάφη (32%) και τη διαχείριση κοπριάς (13%). Ο περιορισμός εκπομπών απαιτεί ορθολογική διαχείριση, καινοτόμες πρακτικές και στοχευμένες ενισχύσεις μέσω ΚΑΠ, ενώ αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του μεθανίου.
Η προσαρμογή στον νέο κλιματικό χάρτη δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά οικονομική στρατηγική επιβίωσης για την ευρωπαϊκή γεωργία και τις τοπικές κοινωνίες.
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου
:
- Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος για AI: «Το μέλλον θα κριθεί από το πόσο θα επιλέξουμε να παραμείνουμε άνθρωποι»
- Ελλάδα–Βραζιλία: Νέα ώθηση στη συνεργασία για βιώσιμο τουρισμό και αεροπορική συνδεσιμότητα
- Λε Κορμπιζιέ: Ο άνθρωπος που γονάτισε μπροστά στον Παρθενώνα και άλλαξε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική
- Η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης με 282 τίτλους και 47 εκδοτικούς οίκους
- Επιδοτήσεις έως 80% για επιχειρήσεις: Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από Αναπτυξιακό Νόμο, ΕΣΠΑ και LEADER
- Θεσσαλονίκη: 3.746 λιγότεροι μαθητές στα δημοτικά σε πέντε χρόνια – Η δημογραφική πρόκληση χτυπά την πόρτα των σχολείων
- Η φύση δίνει λύσεις στις αστικές πλημμύρες- Μελέτη για την οδό Εθνικής Αμύνης
- Παγκόσμια Ημέρα Βαμβακιού: Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βαμβακιού – Το στοίχημα της επόμενης ημέρας
- Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: 95 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας – Ποιους κλάδους αφορά
- Αλιευτικά καταφύγια Κεντρικής Μακεδονίας: Πάνω από 2.000 επαγγελματικά σκάφη και υποδομές που χρειάζονται αναβάθμιση

