Οι εννέα μεγαλύτερες σκανδιναβικές τράπεζες έχουν παράσχει χρηματοδότηση ύψους περίπου 4,9 δισ. δολαρίων για την επέκταση των δραστηριοτήτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις τους για τη Συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με τη νέα έκθεση «Banking on thin ice» του Nordic Center for Sustainable Finance. Έχουν επίσης επενδύσει περίπου 6 δισ. δολάρια σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων που σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.
Η DNB, η SEB και η Nordea αντιπροσωπεύουν το 95% των συνολικών δανείων που χορηγήθηκαν σε εταιρείες επέκτασης ορυκτών καυσίμων, ενώ η DNB και η Nordea κατέχουν μαζί το 60% των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα μεταξύ των εννέα τραπεζών, διαπιστώνει η έρευνα. Μόνο η Nordea έχει δανείσει περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια στη βιομηχανία άνθρακα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της ομάδας καθοδήγησης της Net-Zero Banking Alliance.
Μεταξύ των έργων που χρηματοδοτούνται είναι δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου που απειλούν ευαίσθητα οικοσυστήματα της Αρκτικής και η επέκταση ενός ανθρακωρυχείου στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκπομπή τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων επιπλέον τόνων CO₂e. Άλλα έργα περιλαμβάνουν τον αμφιλεγόμενο αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου της Ανατολικής Αφρικής (EACOP), ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναγκάσει 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους και θα καταστρέψει ενδιαιτήματα απειλούμενων ειδών.
Η DNB, η μεγαλύτερη τράπεζα της Νορβηγίας, και η σουηδική SEB είναι επίσης μέλη της Net-Zero Banking Alliance (NZBA), η οποία αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις λόγω της αποχώρησης τραπεζών από το δίκτυο. Τον Ιανουάριο, έξι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον συνασπισμό, ενώ ακολούθησαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Καναδά. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, η Sumitomo Mitsui Financial Group, ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή της.