Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εξωστρέφειας, ενημέρωσης και κοινωνικής προσφοράς. Μια παρουσία που υπενθυμίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά πρωτίστως τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του.
Η στοματική υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής υγείας και της καθημερινής ποιότητας ζωής.
Με αυτό το μήνυμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρώτη συμμετοχή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ο.Σ.Θ.) με δικό του περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η παρουσία του Συλλόγου στην 90ή ΔΕΘ δημιουργεί έναν νέο δίαυλο άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες και αναδεικνύει τον κοινωνικό και επιστημονικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επαγγελματικοί φορείς υγείας πέρα από τα στενά όρια της εκπροσώπησης των μελών τους.
Η στοματική υγεία μέρος της συνολικής υγείας
Η σύγχρονη αντίληψη για την υγεία αντιμετωπίζει τη στοματική φροντίδα ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής πρόληψης και ευεξίας.
Η ενημέρωση για τη σωστή καθημερινή φροντίδα, οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι και η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων μπορούν να προστατεύσουν την υγεία και να αποτρέψουν πιο σύνθετες και δαπανηρές παρεμβάσεις στο μέλλον.
Ακριβώς εδώ συναντώνται η οδοντιατρική και η βιώσιμη ανάπτυξη: στη μετάβαση από την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πρόληψή του.
Ένα βιώσιμο σύστημα υγείας δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στη θεραπεία. Χρειάζεται να επενδύει στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών από μικρή ηλικία.
Πρόληψη σημαίνει και λιγότερες ανισότητες
Η στοματική υγεία έχει και έντονη κοινωνική διάσταση.
Η δυνατότητα πρόσβασης σε προληπτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες δεν είναι αυτονόητη για όλους. Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μπορούν να οδηγήσουν στην αναβολή της οδοντιατρικής φροντίδας, με ένα μικρό πρόβλημα να εξελίσσεται τελικά σε πολύ σοβαρότερο.
Για τον λόγο αυτό, η ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των περισσότερο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη προϋποθέτει υπηρεσίες υγείας που δεν αφήνουν ανθρώπους πίσω.
Η ΔΕΘ ως χώρος επικοινωνίας με τον πολίτη
Η συμμετοχή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ έχει επομένως σημασία και για έναν ακόμη λόγο: μεταφέρει την επιστημονική γνώση έξω από το ιατρείο και πιο κοντά στον πολίτη.
Μέσα από την παρουσία του σε έναν θεσμό με χιλιάδες επισκέπτες, ο Σύλλογος μπορεί να ενισχύσει την ενημέρωση γύρω από την πρόληψη και να αναδείξει τη σημασία της στοματικής υγείας ως τμήματος της συνολικής φροντίδας του ανθρώπου.
Παράλληλα, ανοίγει έναν νέο κύκλο εξωστρέφειας για τον επιστημονικό φορέα, ενισχύοντας την επικοινωνία του με την κοινωνία.

Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει και καλύτερη υγεία
Συχνά η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης ταυτίζεται αποκλειστικά με το περιβάλλον, την ενέργεια ή την κλιματική αλλαγή.
Στην πραγματικότητα, ένας από τους βασικότερους πυλώνες της είναι η κοινωνική βιωσιμότητα: η δημιουργία κοινωνιών στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να ζουν περισσότερο και καλύτερα, έχοντας πρόσβαση στην πρόληψη, στη γνώση και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Υπό αυτή την έννοια, η στοματική υγεία αποτελεί και αυτή μέρος της μεγάλης συζήτησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η πρώτη παρουσία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με δικό του περίπτερο στη ΔΕΘ μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης, φέρνοντας την επιστημονική κοινότητα ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία.
Γιατί τελικά ένα υγιές χαμόγελο δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής. Είναι ζήτημα υγείας, πρόληψης, ποιότητας ζωής και κοινωνικής ευημερίας.
Η συγκεκριμένη δράση συνδέεται πρωτίστως με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 3 του ΟΗΕ για Καλή Υγεία και Ευημερία, αλλά και με τον Στόχο 10 για τη μείωση των ανισοτήτων, ιδιαίτερα ως προς την πρόσβαση στην πρόληψη και τη φροντίδα.

